Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stor final för Livsberättargrupperna

Marie-Louise Söderberg, projektledare för Livsberättargrupperna
2019-05-10
Igår avslutades projektet med Livsberättargrupper med en stor Äldrekonferens på ABF-huset i Stockholm. Med på konferensen fanns bland annat hela Sveriges 107-åring: Dagny Carlsson.

I tre år har Sveriges Stadsmissioner drivit projektet med Livsberättargrupper. Grupperna är en samtalsgrupp där äldre har fått tala om sina liv. Målet har varit att bryta ensamhet och ge social gemenskap. Resultaten har varit mycket fina. Många deltagare känner mindre ångest och känner sig mindre ensamma. 

"Varje människa är värd att lyssna på"

Marie-Louise Söderberg, projektledare för Livsberättargrupperna inleder med att berätta hur Livsberättargrupperna fungerar.

-- Först gör man en tillbakablick. Sedan talar man om här och nu. Efter det ser man framåt. Att se framåt ger hopp om fortsatt liv. Varje människa är unik och värd att lyssna på. Vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss. Vi har mött beundransvärd livskraft i våra grupper, säger Marie-Louise Söderberg.

Konferensen var en final på det stora projekt som Sveriges Stadsmissioner drivit som heter Livsberättargrupper. Stockholms Stadsmission har haft flera Livsberättargrupper i St Paul.

Berättelser lästes upp

Gårdagen satte stort fokus på de berättelser deltagarna i grupperna delat med sig, och skådespelarna Gunilla Röör och Åke Lundqvist läste upp ett flertal av dem under konferensen. 

Publiken fick höra många drabbande livsöden. Bland annat om Yngve som förlorat sin fru i en bilolycka, Tea som varit med om förintelsen och Nils som löste sin hemlöshet genom att bo på en Finlandsfärja för 20 kronor per natt.

Skådespelaren Gunilla Röör läser upp berättelser från deltagarna
Skådespelaren Gunilla Röör läser upp berättelser från deltagarna.

Dagny gav tips och råd

Sveriges äldsta bloggare och influenser Dagny Carlsson, som i dagarna fyllde 107 år, intervjuades på scenen av Herman Hallonsten från Stockholms Stadsmission. Dagny gav publiken tips på hur man som åldersrik håller sig pigg i både kropp och knopp.

-- Man ska först och främst inte gamla till sig. Det vill säga man ska inte känna sig gammal, det blir man tillräckligt fort ändå. Man ska tänka: att jag kan och vill hålla mig i form. Man ska använda både huvud och fötter, säger Dagny Carlsson, 107 år. 

Dagny Carlsson blir intervjuad på scenen.
Dagny Carlsson blir intervjuad på scenen.

Helt underbart

En som gått på Livsberättargrupperna är Mayli Allert, 82 år, från Kungsholmen. 

-- Jag har träffat människor jag aldrig skulle träffat annars. I början var alla misstänksamma och skeptiska och undrade vad det var. Men vi blev nyfiken på varandra i gruppen och började prata. Men sedan lossnade det för alla. Det var helt underbart att få vara med om! säger Mayli Allert.

Mayli och hennes grupp ville fortsätta träffas så nu träffas de en gång i månaden för att fortsätta lyssna på vad som sker i deras liv.

-- Jag kan varmt rekommendera att gå med i en sådan här grupp, säger Mayli Allert och ler. 

I höst startar nya Livsberättargrupper i St Paul. Läs mer här hur du kan anmäla dig.

Mayli Allert, en av deltagarna i Livsberättargrupperna.
Mayli Allert, en av deltagarna i Livsberättargrupperna.