Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Temakvällar om psykisk ohälsa i St Paul

Två unga kvinnor sitter på en scen och pratar med varandra.
2019-11-18
Under våren har du möjlighet att komma till St Paul för att lyssna på temakvällar om Psykisk ohälsa. Några av de som pratar på temat är systrarna Eleine och Nathalie.

Eleine och Nathalie är syskon. Eleine är lillasystern som växte upp i skuggan av en storasyster med psykisk ohälsa. Nu sitter de båda på scenen i St Paul och ska prata om hur det var för Eleine.

-- Jag fick många frågor om dig och hur du mådde. Men ingen satte sig ned och frågade hur jag mådde. Jag följde med på alla socplaner. Men jag fick aldrig prata om hur det var att leva hemma med dig. Jag låg vaken på nätterna och lyssna för att höra om du grät eller skulle rymma. Jag fick sovproblem, berättar Eleine och ser på sin syster. 

Hon berättar att de hade jättebra kontakt innan Nathalie blev sjuk. Då stötte hon bort allihopa och Eleine berättar hur svårt det vara att hjälpa Nathalie. Men även att omgivningen inte såg henne, all fokus var Nathalie.
-- Det var mycket fokus på dig. När  du och mamma började må så dåligt började jag backa och slutade kräva någon uppmärksamhet alls. Jag var nästan osynlig hemma, säger Eleine.

Under nästan en timme sitter systrarna och samtalar hur det har varit för de båda och deras familj att leva med psykisk ohälsa närvarande i deras relationer. Efteråt får de som kommit till St Paul ställa frågor till systrarna. Många tar chansen och är nyfiken på deras historia. 

Temakvällarna är ett samarbete mellan Hjärnkoll Stockholm och Stockholms Stadsmission. Missa inte de sista fyra temakvällarna i St Paul:

25/2 Tema Anhörig
När omsorgen ständigt gnager.

3/3 Tema Ätstörning
När maten blir ens fiende - Agnes Eriksson.

10/3 Tema Social fobi
När omvärlden blir ett hot.

17/3 Tema Utanförskap
Att aldrig höra till någonstans - Micael Dahlén.

PROGRAM
17.30 Dörrarna öppnas - fri placering
18.00-18.50 Föreläsning
19.00-19.30 Samtal i grupp 
20.00 Lokalen stänger
Matserveringen är öppen från 17.00.

FÖRANMÄLAN KRÄVS och det görs här.