Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Zaman fick fast jobb på Matmissionen under pandemin

Bild på Zaman i Matmissionen
2022-01-04
Runt 100 unga vuxna fick sommarjobb hos Stockholms Stadsmission 2020. Zaman var en av dem. Han sommarjobbade på Matmissionen, började därefter som timvikarie och är nu fast anställd.

Vi träffar Zaman i Matmissionens lokaler i Jakobsberg. Han har precis skrivit ut prislappar till alla nya varor i kylarna.

Sommaren 2020 kontaktade Zaman Stockholms Stadsmission och frågade om det fanns några lediga sommarjobb som kunde passa honom. Han kallades till ett första möte där han fick säga inom vilket område han ville jobba. Zaman önskade att arbeta inom handel och lager då det var det område han utbildade sig inom. Beskrivningen överensstämde med Matmissionen, där det även fanns plats för sommarjobb.

Timvikarie på Matmissionen

– Jag fick olika arbetsuppgifter. Jag plockade varor och jobbade i kylen i början. Sedan har jag fått lära mig nya saker som att prissätta nya varor in i systemet och att sitta i kassan, säger Zaman.

När fyra veckors sommarjobb var över fick Zaman möjlighet att fortsätta jobba på Matmissionen. Han fortsatte som timvikarie.

– Det är jätteskönt och roligt. Mina chefer och kollegor är så snälla och trevliga. Det är hjälpsamma och visar mig hur jag ska göra på ett bra sätt om jag inte kan något, fortsätter han.

Zaman i MatmissionenEtt glädjande besked

Zaman hade ett tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen vilket innebar att han var tvungen att få ett fast arbete sex månader efter han avslutat sin utbildning.

–  Det har varit jättesvårt att få ett fast kontrakt nu med corona. Många företag har det svårt och varit tvungna att minska sin bemanning. Det har inte känts kul, säger Zaman.

Men i maj 2021 kom beskedet som han längtat efter – Matmissionen hade möjlighet att ge honom en fast tjänst. Då påbörjades processen med att ansöka om permanent uppehållstillstånd hos Migrationsverket. En process där många papper ska skickas in och handläggningstiden är lång. I oktober 2021 fick han äntligen uppehållstillståndet beviljat av Migrationsverket.

Nu arbetar Zaman på Matmissionen och är säker på att han har hamnat rätt.

– Jag tycker om den här branschen. Att jobba på lagret är bra men att sitta i kassan och få träffa nya människor är också jättekul, jag vill fortsätta med det, avslutar Zaman.