Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dags att synliggöra fattigdomen

Det är hög tid att synliggöra fattigdomen och fattigdomens många ansikten. Stockholms Stadsmission möter allt fler människor som inte har råd med det mest basala som mat och kläder.

Fattigdom är att sakna materiella resurser, att leva i svår ekonomisk utsatthet och att därmed bli hänvisad till ett socialt utanförskap. Många människor i Sverige idag lever i en sådan situation och har små möjligheter att forma sin framtid. 

Många i akut behov av mat

På internationella fattigdomsdagen presenterar Sveriges Stadsmissioner, där Stockholms Stadsmission ingår, en kartläggning av de nio stadsmissionernas sociala arbete. Fattigdomsrapporten 2017 visar att två tredjedelar av stadsmissionernas arbete handlar om att hjälpa till med basbehov som mat. 

Globalt mål att utrota fattigdom

I FN:s globala hållbarhetsmål, som i Sveriges ofta benämns Agenda 2030, är det första av de 17 målen att utrota fattigdom i alla dess former överallt. Men för att bekämpa fattigdom måste vi först se och acceptera att fattigdom finns. För att göra det måste vi hitta gemensamma begrepp när vi mäter och talar om fattigdom. 

Saknas relevant definition i Sverige

Absolut fattigdom definieras internationellt ofta som att ha mindre än 2 dollar per dag att leva på. Enligt regeringens rapport till FN för att utvärdera Sveriges arbete för att uppnå hållbarhetsmålen* finns inte absolut fattigdom i Sverige. Regeringen menar att socialförsäkringsskyddet skapar trygghet för alla och motverkar ekonomisk utsatthet. 

Krävs samsyn för att bekämpa fattigdom

– Det är problematiskt att låtsas som att det inte finns fattigdom för att den internationella definitionen av absolut fattigdom inte passar oss i Sverige. Det finns definitivt fattigdom i Sverige, säger Anna Johansson, socialchef på Stockholms Stadsmission som har lång erfarenhet av socialt arbete i Storbritannien, Tyskland och Sverige.

Bristen på en gemensam bild av hur fattigdomen i Sverige drabbar människor som lever i fattigdom och flyttar fokus från grundfrågan – hur vi kan bekämpa fattigdomen. 

Fattigdomens omfattning är stor

Prognoser visar att lika många personer som idag lever i Kalmar, cirka 65 000, kommer att leva papperslöst 2020 i Sverige. Det är människor som varken har laglig rätt att försörja sig eller tillgång till det sociala skyddsnätet.  

Förutom dem lever cirka 15 procent av befolkningen i Sverige med en inkomst under 60 procent av medianinkomsten och i risk för fattigdom, enligt EU-statistikmyndighet Eurostat. Det motsvarar 1,5 miljoner människor. 

Många hänvisas till ekonomiskt bistånd

Cirka 410 000 personer fick ekonomiskt bistånd 2016 och en dryg fjärdedel av dem har fått det i fler än tio månader. 

– Ekonomiskt bistånd ska vara det yttersta skyddsnätet och ligger på en absolut miniminivå. Men nu finns det generationer av barn som växer upp med långvarigt försörjningsstöd. Det är också allt fler äldre som har låga pensioner. Det är ingen som vill räcka upp handen och säga att jag är fattig, men de här människorna finns runt omkring oss och samhället kan inte längre blunda för att fattigdom är ett allvarligt problem även i Sverige, säger Anna Johansson. 

Fattigdomens många ansikten

Under oktober kommer Stockholms Stadsmission berätta om den utsatta livssituationen hos de människor vi möter. Det handlar om människor som lever mitt ibland oss: ensamstående mammor, äldre, sjukpensionärer och familjer som lever i en papperslös situation.

Syftet är att ge en bild av den fattigdom vi ser i Sverige 2017. Vad tycker du? Ge gärna din bild av fattigdom genom att kommentera våra inlägg på facebook. 

Läs även Sveriges Stadsmissioners debattartikel i DN. 

Läs hela Sveriges Stadsmissioners "Fattigdomsrapporten 2017".