Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

220 miljoner oanvända kläder i svenskarnas garderober

2013-01-17
Stockholms Stadsmission stoppar klädsvinnet med hjälp av modeprofiler. 220 miljoner klädesplagg som aldrig kommer att användas igen av sina nuvarande ägare ligger och samlar damm i svenska garderober. Det har Stockholms Stadsmission kommit fram till i en ny studie. Med hjälp av flera kända svenskar inom mode, musik och TV startar nu Stockholms Stadsmission en insamlingskampanj på Facebook för att få oss att lämna in våra kläder till second hand och därigenom hjälpa människor i utsatthet.

Fyra par skor, tre jackor, elva tröjor och en rad andra klädesplagg. Totalt 31 plagg per person är uppsättningen kläder som inte längre används i den genomsnittlige svenskens garderob. Kvinnor har 46 procent fler oanvända klädesplagg än män, visar United Minds undersökning på uppdrag av Stockholms Stadsmission. Totalt finns 220 miljoner plagg som inte har använts en enda gång under senast 12 månaderna, och därmed samlar damm i svenskarnas garderober.

Latheten avgörande faktor för att inte lämna kläder till välgörenhet

De allra flesta, 84 procent av befolkningen, känner till var deras närmaste klädinsamling finns. Det är snarare andra orsaker som gör att kläderna inte lämnas: psykologiska anledningar som en falsk tro på att man kommer använda kläderna igen och att man inte litar på att de insamlade kläderna används för att hjälpa behövande personer, enligt United Minds undersökning.

Därför lanserar Stockholms Stadsmission den nya Facebook-appen ”You´ll never wear that again”. Den sorterar användarnas gamla bilder på Facebook så att man enkelt kan välja ut de kläder man har kvar men aldrig kommer använda igen. Bilderna samlas sedan i ett fotogalleri som visar samtliga plagg som sorterats ut för att skänkas till Stockholms Stadsmission. Med kampanjen hoppas man att på kort sikt fördubbla mängden insamlade kläder genom att applikationen inspirerar till ytterligare klädrensningar.

– När människor tänker efter blir de oftast förvånade av hur mycket av sina kläder de aldrig kommer använda igen. Med vår Facebook-app har vi hittat ett sätt att göra det enkelt för folk att sortera ut de plagg de inte använder. Att skänka plaggen till våra second handbutiker är ett enkelt och miljövänligt sätt att hjälpa fler människor som lever i utsatta situationer, säger Yvonne Borg, kommunikations- och insamlingschef vid Stockholms Stadsmission.

Modeprofiler som stödjer kampanjen: Charlotte Perrelli, Magdalena Graaf, Emilia de Poret, Per Nilsson, Pamela Bellafesta, Viktor Frisk, Magnus Skogsberg, Johanna Garå, Fanny Staaf, Johanna Olsson och Hanna Pee.

Så gör du för att bidra

  • Starta applikationen via www.facebook.com/stadsmissionen
  • Tagga de plagg som du inte använder längre
  • Berätta till vilken Stockholms Stadsmissions second hand-butik du tänker skänka dina plagg
  • Dela på din blogg / Twitter / Instagram. Använd hashtaggen #ynwta när du twittrar eller instagrammar.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av United Minds på uppdrag av Stockholms Stadsmission under vecka 46 till vecka 47 år 2012. 1014 personer intervjuades totalt i åldrarna 18 till 80 år. Svar insamlades i riksrepresentativa kvoter med avseende på kön, ålder och region. Undersökningen genomfördes i datainsamlingsföretaget Cints onlinepaneler.

Uträkning

Uträkningen av antalet oanvända klädesplagg i svenskarnas garderober har räknats ut genom att multiplicera det genomsnittliga antalet oanvända klädesplagg (30,9 ) med Sveriges befolkning - totalt 7 119 838 personer - i åldersgruppen 18–80 år per 31.12 2011 enligt SCB.

Marika Markovits
Senior advisor
marika.markovits [at] stadsmissionen.se