Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Allt fler barnfamiljer i behov av akut hjälp till mat

2012-11-20
Råd- och stödverksamheten på Unga Station, Stockholms Stadsmissions barn- och ungdomsverksamhet, ser en oroande ökning av barnfamiljer som söker akut hjälp för att kunna köpa mat. I år hanterar råd- och stödverksamheten uppåt 100 ärenden som specifikt gäller akuta matpengar. Förra året hanterades totalt 64 ärenden. När trycket ökar får fler vänta längre, vilket är svårt när kylskåpet hemma är tomt.

Råd- och stödverksamhet på Unga Station, Stockholms Stadsmissions barn- och ungdomsverksamhet, möter varje vecka ungefär 25 barnfamiljer som lever i fattigdom och behöver råd och stöd. På sistone har efterfrågan på akut hjälp till mat ökat markant. Det gäller både nya familjer och familjer som verksamheten har haft kontakt med tidigare. 

- Ökningen av barnfamiljer som kommer akut till oss och som står helt utan mat oroar oss. Resurserna är begränsade och vi är i mångt och mycket beroende av gåvomedel. Många blir hänvisade till oss runt julen, därför är behovet extra stort under november och december, säger Pia Axelsson på Unga Stations råd- och stödverksamhet.

- När trycket ökar, ökar väntetiderna. Fler får vänta längre, vilket är svårt när det inte finns mat. Det märks att många familjer nu har det tuffare under längre perioder än tidigare. Vi möter också allt fler familjer som helt saknar skyddsnät och inte har någonstans att ta vägen.

Under 2011 hade Unga Stations råd- och stödverksamhet totalt 64 ärenden som gällde akuta matpengar till barnfamiljer. 2012 ligger siffran än så länge på 77 ärenden. Sett till hela året beräknas siffran bli uppåt 100. Unga Station erbjuder långsiktig hjälp, men för att ha möjlighet att arbeta långsiktigt måste alla basbehov först och främst vara tillgodosedda. 

- Många familjer väntar in i det sista. Kylskåpet är tomt när de kommer. Det finns inga marginaler. De är i behov av akut hjälp och kan inte vänta på beslut från oss om att få ekonomiskt stöd från Stockholms Stadsmission. De matkuponger vi har går åt direkt.

 På Unga Stations råd- och stödverksamhet har en familj endast möjlighet att få ekonomiskt bidrag, samt matkuponger, en gång per år. Målgrupp är familjer med hemmavarande barn under 18 år samt unga vuxna upp till 23 år. Bidragen går i huvudsak till barns skola och fritid, men hänsyn tas till familjens hela ekonomiska situation.