Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Andra antologi av kvinnor i hemlöshet och utsatthet

2012-12-14
För andra gången ger deltagare från Stockholms Stadsmissions dagverksamhet för kvinnor, Klaragården, ut en bok. ”Kull! Röster från Klaragården – en antologi” innehåller utvalda texter från Klaragårdens skrivargrupp, som drivs av volontären och författaren Jan Henrik Swahn.

Klaragården är en verksamhet för kvinnor som lever i hemlöshet eller på annat sätt är utsatta i samhället. Kvinnorna har ofta en tuff bakgrund, och en tuff nutid, men de har en drivkraft och erfarenheter som man sent glömmer. Skrivargruppen är en del i Stockholms Stadsmissions stöd för att uppmuntra kvinnorna till positiva förändringsprocesser. Något som också ligger till grund för bokens titel. 

Kull! Röster från Klaragården – en antologi

– Titeln ”Kull! Röster från Klaragården – en antologi” är hämtad ur en tanke om att livet inte är någon lek. ”Kull! Du är ute.” Men kanske också: ”Kull! Jag väljer dig. Jag hittar dig.” En dag kommer leklusten tillbaka. Man känner sig sedd och bestämmer sig för att ge livet en chans, säger Jan Henrik Swahn, kursledare för skrivargruppen.

Texterna i boken utgår från olika ämnen. Allt från krassa erfarenheter från ett liv i utsatthet till varma beskrivningar av kärlek och vänskap – med en gemensam knutpunkt i en ärlighet, vare sig det är skrivet med humor eller sorg. 

Skrivargruppen består av ett tiotal kvinnor med olika bakgrunder. En av de tongivande i skrivargruppen föreslog att de skulle beskrivas så här:

”Vi är ett teatersällskap av sällsamt lyckade människor, med brokiga liv, före detta filmstjärnor, toppbyråkrater, journalister, äventyrerskor. Visst, det är sant att vi fallit ur systemet, men länge, länge har vi kunnat betrakta oss som genier, estradörer, konsertpianister, vi har tillhört samhällets toppskikt och endast nu i slutskedet, när vi ändå snart ska dö, har vi rasat genom seriesystemet och spelar nu i den lägsta av alla divisioner. Vi skriver inte för att bli tyckta synd om, vi skriver för att berätta om våra liv och för att visa er att ni kanske inte heller kommer att klara er hela vägen. Med eget hus eller våning att bära ut kistan från.”

Sidantal: 48
Redaktör: Jan Henrik Swahn