Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Anhörigvårdare får välbehövlig och efterlängtad paus genom nyintroducerad helg ”Stilla dagar”

2012-04-25
I slutet av april arrangerar Stockholms Stadsmissions äldreverksamhet för första gången ”Stilla dagar” för anhörigvårdare. Många anhöriga saknar möjligheten och stödet att komma hemifrån och hämta kraft. Stilla dagar är ett tillfälle för anhörigvårdare att komma ifrån vardagen och göra – absolut ingenting.

Att ta hand om sin sjuka partner är ett slitigt heltidsarbete med mycket blandade känslor. Idén till ”Stilla dagar” för anhörigvårdare föddes ur det behov som anhöriga på Stockholms Stadsmissions äldreverksamhet uttrycker. Personalen möter anhörigvårdare som är så pressade att de antingen redan är utbrända eller på väg att bli det. De anhöriga har under lång tid uttryckt en stark önskan om en tillflyktsort som de kan komma till för några dagars avkoppling. 

- Frågan om gamla tiders vilohem kom upp när vi diskuterade det problem som anhöriga upplever, att aldrig kunna vila eller vara ledig. Idag finns inte den typen av stöd för anhöriga. Vi vill försöka möta det behovet i vår verksamhet, säger Madeleine Gyllenhammar, enhetschef för Äldreverksamheten på Stockholms Stadsmission.

Förutsättningen för att anhörigvårdarna ska kunna vara med på ”Stilla dagar” är att partnern får en plats på ett så kallat växelboende under samma helg.

Vila och gemenskap på schemat

Tanken med anhörigdagarna är enbart att landa; prata och äta gott tillsammans med andra i samma situation, sova hela natten igenom utan att ta hand om eller oroa sig för någon annan, kliva upp ur sängen när man vill och göra precis det som varje individ själv tycker om att göra.

- Deltagarna ska få möjlighet att känna gemenskap och värme med människor som verkligen förstår vad det innebär att vårda sin partner dygnet runt i hemmet, och i de fall där partnern har en demenssjukdom tvingas till en förälder-barn relation med den person man tidigare haft en kärleksrelation med, säger Madeleine Gyllenhammar.

”Stilla dagar” för anhörigvårdare arrangeras för första gången den 27-29 april på Stenfasta, en gård utanför Strängnäs i naturskön miljö. Därefter kommer liknande helger att anordnas en till två gånger om året.