Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bah Kuhnke bär Nobelklänning från Stockholms Stadsmissions Remake

Alice Bah Kuhnke i Nobelklänning designad och sydd av Remake Foto Fredrik Hjerling
2018-12-10
I en klänning tillverkad av återvunna och omsydda sidenplagg kommer kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke anlända till årets Nobelfest.

Stockholms Stadsmission har i sina second hand-butiker fått in sidenplagg från givare som återanvänts och designats om till att få nytt liv. I klänningen finns även material från en av Alice Bah Kuhnkes egna sidenblusar, som efter att ha lagats tre gånger nu får leva vidare i en nytt plagg designat av Stockholms Stadsmissions Remake.

-    Det här är förstås ett speciellt uppdrag för vår verksamhet och också en spännande utmaning. Vanligtvis arbetar vi främst med plagg som är mer för vardagligt bruk. Vårt basmaterial är främst bomulls- och denimkläder som vi återanvänder, dekonstruerar och syr nya plagg av. Att få klä Alice Bah Kuhnke på ett miljömedvetet sätt vid ett så prominent tillfälle kändes helt rätt, säger Maria Lagerman, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Remake.

Materialet till klänningen kommer från delar av använda sidenblusar. Plagg som samlats in via second hand-butiker, som sorterats ut på grund av att de varit för slitna och/eller trasiga och som genom Remakes dekonstruktion och nya design kunnat återanvändas i ett nytt plagg. Sidenet i klänningen har på naturlig väg färgats in med bland annat ekollon och järn, sytts ihop till en metervara och sedan skurits till. Genom denna tillverknings- och designprocess visar man på att remake i alla dess olika former är en del av framtidens hållbara sätt att ta fram nya plagg.

-    Den vackra klänningen jag bär på Nobelfesten är både miljömässigt och socialt hållbar. Den visar i konkret handling hur vi alla kan bidra genom att återanvända material som finns omkring oss, säger Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister.

Stockholms Stadsmissions mode- och designmärke Remake kombinerar social nytta med ett miljötänk. Här tas insamlat material tillvara från second hand-butikerna och människor ges möjlighet till arbetsträning; att närma sig arbetslivet, eller att komma tillbaka till arbetslivet genom arbetsträning på Remakes produktion i Farsta. Ett socialt företag där nya plagg skapas av gamla. Målet med att driva Remake är att skapa förutsättningar för en mer inkluderande arbetsmarknad, öka arbetsintegrationen och ett hållbart samhälle för alla.

Nobelklänningen kommer så småningom finnas för uthyrning i Remakes butik.

Fakta om Stockholms Stadsmissions Remake och klänningen

  • Stockholms Stadsmissions mode- och designmärke Remake har producerat klänningen.
  • Remakes designerduo Marie Teike och Karin Sterner har skapat klänningen.
  • Klänningens material är insamlade gåvor till Stockholms Stadsmissions second hand-butiker.
  • Materialet är återanvänt siden – sidenblusar samt ett sidenlakan, varav en blus är från Alice Bah Kuhnkes egna garderob.
  • Sidenet är naturligt infärgat med bland annat ekollon och järn.

Klänningen återanvänds efter Nobelfesten genom uthyrning i Remake-butiken. 

Fakta om Stockholms Stadsmissions Remake

Stockholms Stadsmission driver mode- och designmärket Remake som ett socialt företag där plaggen produceras av människor som arbetstränar. Cirka 70 deltagare/år är delaktiga i Remakes produktion. Produkterna tillverkas av insamlat material med målet att förlänga livet på textilier och främja en hållbar garderob. Plaggen är unika, unisex, med design som utmanar storleksnormen och produktionen sker lokalt i Stockholm. Remake återanvänder årligen cirka 2,5 ton textilier som samlats in via second hand-butikerna. Remakes mål är att inspirera, driva och bidra till ett hållbart samhälle och ljusare framtid för många. www.stadsmissionen.se/remake

Pressbilder hittar du här

Ange fotografens namn Fredrik Hjerling. 

För mer information kontakta:

Maria Lagerman, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Remake
08-684 234 83, maria.lagerman@stadsmissionen.se

Maria von Sydow, pressekreterare Stockholms Stadsmission
08-684 230 40, maria.vonsydow@stadsmissionen.se
 

Remake - hållbart mode och design

Remake, Stockholms Stadsmission är vårt eget mode- och designmärke. Remakes produkter tillverkas av insamlat material med målet att nå ökad kvalitet och livslängd. Plaggen är unika, i unisex och med design som utmanar storleksnormen. Här kan du välja det som passar just dig samtidigt som du handlar hållbart och gör ett medvetet val.

Läs mer om Remake - hållbart mode och design

Pressbilder

Våra pressbilder får användas fritt i media där Stockholms Stadsmission omnämns. Fotografens namn alternativt Stockholms Stadsmission ska alltid anges vid publicering. Bilderna får inte användas för kommersiella syften. Mejla presskontakt vid frågor om bilder.

Läs mer om Pressbilder

Följ oss

Så stolta pristagare av H&M och ELLE Concious Award på Elle-galan. #stockholmsstadsmission #ellegalan2019 #socialaföretag #hållbartmode #thomashäggprJust nu hänger den här fina lampan från @skryta hos oss i butiken på Mariatorget 10 i Stockholm. SKRYTA utvecklar designlampor av olika spillmaterial, både från konsumenter och från industrin. Tillverkningen sker i nära samarbete med @gbgstadsmission. Vi är jätteglada att få visa deras fina jobb. Kom gärna förbi och se den live! •
#skryta #göteborgsstadsmission #hållbardesign #stockholmstadsmission #lamp #recycle #slowfashion #recycledesign #lampaVi finns på @thelobbystockholm på Regeringsgatan 61 i Stockholm från och med den här veckan och tre månader framåt. Spring förbi och kolla in en del av vår kollektion och alla andra grymma aktörer som arbetar med hållbart mode! // We are part of the new gang at The lobby. Swing by and check out our stuff! #thelobbystockholm #remakesthlm #sustainablefashion #hållbartmode•
Hej på er!
Tre saker..
• Täcke jackor (japp, de heter så), har kommit med dagens leverans till butiken. De två tjocka jackorna till vänster i bild kostar 3000kr och de turkosa prickiga 1500kr.
• Vi gör plats på vårt lager och har en 50 kronors fynd hörna.
• OCH vi har 50% på alla våra fina skor.
Öppet i helgen 12.00-16.00
Välkomna!
.
Hi there!
Three things..
• We got some Täcke jackets delivered to the store earlier today. 1500kr -3000kr
• We are making space in our storage area and selling out some really nice stuff in our 50 kronor corner.
• AND all our shoes are on a 50% sale.
Opening hours 12.00-16.00 during the weekend.
Welcome!
•
#secondhand #återbruk #recycledfashion #slowfashion #stockholmsstadsmission #remakesthlm #hållbartmode #fyndhörna #vintage #vintageskor #vintageshoes•
Dear costumers, friends, creative partners, colleagues and people of the @remakesthlm family.
We want to thank you for making 2018 such an inspiring, creative, fun and truly remarkable year.
You are priceless to us and we love being on this slow-fashion, remake journey with you all.
From the depths of the REMAKE heart, we wish you a very Happy New Year 2019!
•
Photo credit: (pic no 2)
@patrickmiller
•

#secondhand #åretsjulklapp2018 #återbruk #recycledfashion #slowfashion #stockholmsstadsmission #remakesthlm #hållbartmode.
Kära kunder, vi önskar er alla en God Jul.
Ses snart! 🎄
.
Dear costumers, we wish you all Merry Christmas. See you soon! 🎄
.
#hållbartmode #sustainablefashion
#remake #slowfashion #återbruka #stockholm #sweden #stockholmsstadsmission #secondhand #åretsjulklapp2018Välkommen in till oss i butiken vi har många fina saker bland annat stickade mössor! Vi har öppet till 18.00 i kväll och i helgen 12.00-16.00  Welcome, we have knitted hats ! the shop Will be opend tonight til 18.00 and this weekend 12.00-16.00 #remakesthlm #återbruk #recycle #recycledfashion #knittedhats #knitt #stickatSvårt att komma på vad du ska köpa för julklappar? Kom in till oss och spana in vår köpmandisk som är fylld av små smarta julklappsidéer! Varför inte en fin liten börs eller ett presentkort så att mottagaren kan välja själv? // We have the small gifts for Christmas. #remakesthlm #remake #julklappar #julklappstips #återbrukadjulRemake i @krullmag! // Us in @krullmag. #fashion #krullmagazine #remakesthlm #remake #sustainablefashion #patchwork #oversize #denim #stockholmfashion