Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Barnens röst styr ny samtalsform på Stockholms Stadsmission

2012-09-27
Nu startar Stockholms Stadsmission Barnsamtal – för barn från tre år och uppåt som på olika sätt är med om svårigheter i sin vardag. Genom individuella samtal där barnens funderingar och önskemål styr kan Stockholms Stadsmission hjälpa barnen att hantera det som är svårt eller obegripligt.

Barnsamtal är en del av Unga Station - Stockholms Stadsmissions hus för barn, unga och familjer. Hit kommer bland annat ekonomiskt utsatta familjer och ensamstående föräldrar som på olika sätt söker stöd i tillvaron.

Barnsamtalen erbjuds inom Unga Stations samtalsmottagning för barn mellan 3 och 15 år. Här arbetar socionomer och en legitimerad psykoterapeut med de individuella barnsamtalen. Samtalen är så kallade "jagstödjande" samtal där barnens tankar och behov sätts i fokus. Det kan till exempel handla om att någon i ens närhet är allvarligt sjuk, att barnen känner sig ensamma och oroliga, eller att en förälder har slutat höra av sig.

- Som barn påverkas man alltid av det som händer runt omkring en, i familjen och i vardagen. Det är lätt att tänka att man inte ska oroa barnet med att prata om det jobbiga som pågår eller har hänt om barnet inte själv aktivt frågar. Det gör att barnet ofta blir ensam i sina tankar. Idag vet vi att barn blir hjälpta av att tillvaron blir så begriplig som möjligt. Det är just i sådana samtal med barn som vi kan bli ett extra stöd, säger Inger Ekbom, socionom och leg. psykoterapeut och ansvarig för Barnsamtal.

Rolig lek och god fika - en betydelsefull del av samtalen

Samtalen med barnen hålls i ett särskilt rum på Unga Station. Rummet är inrett med en del för samtal och en del som verkstad och pyssel. Tillfälle till lek och fika är en viktig och uppskattad del av de enskilda samtalen som hjälper barnen till trygghet och tillit.

Samtalen är individuellt utformade, hålls om cirka 45 minuter vid fem till sex tillfällen och är kostnadsfria. Unga Station finansieras av gåvomedel. Läs mer på: www.stadsmissionen.se/ungastation

Om Unga Station

Unga Station är en unik verksamhet där öppna och stödjande verksamheter finns samlade under ett och samma tak. De stödjande verksamheterna erbjuder olika former av samtalsstöd och den öppna verksamheten anordnar aktiviteter för barn, unga och familjer som utflykter, matlagning, kollo och öppen förskola för unga föräldrar. Den 1 oktober har Unga Station öppet hus mellan klockan 16-18:45.

Inger Ekbom
Stockholms Stadsmission, Ung Hälsa
socionom och psykoterapeut

Terapi för unga

Du som är mellan 16 och 25 år och som upplever att du har ett psykiskt lidande är välkommen att kontakta oss. Det kan vara exempelvis ångest, oro, problem med sömn eller relationer. Du kan få hjälp av en professionell psykoterapeut antingen individuellt eller grupp.

Läs mer om Terapi för unga