Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Barnfattigdom, tyvärr - den finns även i Sverige: Sveriges Stadsmissioner reder ut begreppet

2013-06-26
I Almedalen arrangerar Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner den 3 juli 2013 frukostseminariet ”Berättelsen om Janne Josefsson och de fattiga barnen” i syftet att reda ut begreppet barnfattigdom. Seminariet är en reaktion på att Uppdrag Granskning i januari i år konstaterade att barnfattigdomen i välfärdslandet Sverige överdrivs av barnrättsorganisationerna. På seminariet får åhörarna ta del av sagan om landet Lagom och berättelser om verkliga livsöden från barn-, familje- och ungdomsverksamheterna inom Stockholms Stadsmission och Göteborgs Stadsmission.

”Det var en gång ett land som hette landet Lagom. Där bodde inte mindre än 9,5 miljoner invånare. Ingen fick ha det för bra. Men ingen fick heller ha det för dåligt. Alla skulle ha det lagom. Ja, jämlikt som man säger. En dag radade flera ideella organisationer upp sig på stora torget i landet Lagoms största stad och slog på stora trumman. Bom, bom. De hade något viktigt att säga till landets invånare. Det var nämligen så att fattiga barn hade uppmärksammats i landet! Invånarna som hade samlats på torget drog efter andan - hur var det möjligt?”

Så inleds Sveriges Stadsmissioners seminarium som är ett sätt att påvisa att barnfattigdom finns, men även ett tillfälle att förklara begreppet och berätta om hur fattigdom kan påverka ett barn. Genom att lyfta fram berättelser baserade på verkliga händelser och livsöden hoppas Sveriges Stadsmissioner påvisa att en förändring måste ske och att frågan fortsatt måste engagera politiker. I berättelserna möter vi bland annat 10-åriga Zanna som lever med sin mamma. Hon undrar varför alla blir så konstiga när hon pratar om pengar. 14-åriga Feruz är en annan person vi möter i berättelserna. Feruz och hans mamma och syster har levt som gömda i Sverige i fem år.

”Vi har flyttat säkert fem-sex gånger. En gång bodde vi hos en kvinna, i ett rum i hennes lägenhet. Det var säkert tio andra som bodde i lägenheten, två eller tre i varje rum. Det dracks och skreks mycket. Mamma blir jätteorolig av allt som låter, av dörrar som smäller. Hon krigade mot alla i lägenheten. Hon vill att vi ska ha det lugnt om nätterna så att vi orkar gå i skolan. En natt när det skreks och dracks lät det som tio grisar som slaktas samtidigt. Mamma hindrade mig från att gå ut ur vårt rum. På morgonen såg vi att en man hade tagit en kniv och börjat skära sin fru. Mamma tyckte inte att det var lämpligt för oss barn att bo där. Så vi flyttade.” (Utdrag ur Feruz berättelse)

Frukostseminarium i Almedalen 3 juli 2013

Tema: Berättelsen om Janne Josefsson och de fattiga barnen: Vad kan det innebära att växa upp i ett socialt utanförskap? 
När: Onsdag 3 juli kl 8.00-9.20 (Frukost serveras från kl 8.00. Seminariet börjar kl 8.30.)
Var: Odd Fellow, Nunnegränd 4, Visby
Deltagare: Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission
Inger Ekbom, verksamhetsutvecklare, Stockholms Stadsmission
Björn Thulin, enhetschef second hand, Stockholms Stadsmission
Yvonne Borg, kommunikations- och insamlingschef, Stockholms Stadsmission

Marika Markovits
Senior advisor
marika.markovits [at] stadsmissionen.se