Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

EU lägger ned momshotet mot Sveriges ideella organisationer - nu finns inga hinder

2015-02-26
Idag kommer Europeiska kommissionens glädjande besked om att lägga ned överträdelseärendet om moms för ideella föreningar. Ett beslut som branschnätverket Ideell Second Hand varmt välkomnar eftersom regeringens tidigare hänvisningar till EU-direktiv nu inte längre är aktuella.

- Det är med en enorm lättnad och glädje som vi idag tar emot EU:s positiva besked. Nu finns inte längre något hinder för Finansministern och regeringen att omedelbart göra det som krävs för att stoppa det nya momsbeslutet som hotar vår ideella verksamhet och samhällets mest utsatta. Runt om i landet lägger verksamheter ned, så vi förutsätter att det kommer en retroaktiv lösning som ser till att de föreningar som redan momsregistrerat sig får tillbaka sina pengar, säger Caroline Andermatt, Ordförande för Ideell Second Hand och vd för Myrorna.

Enligt ett pressmeddelande från Finansdepartementet anser EU kommissionen dock fortfarande att momsbefrielsen för ideell sektor är fel, men att det inte påverka EU:s inre marknad. Frågan om föreningarnas momsbefrielse är emellertid ännu inte helt löst. Inom Finansdepartementet pågår nu därför ett intensivt arbete med att analysera olika alternativ för att lösa den situation som uppkommit med anledning av Skatteverkets ställningstagande.

Marika Markovits
Senior advisor
marika.markovits [at] stadsmissionen.se

Momshotet mot socialt utsatta enar partierna – men finansministern skjuter upp lösning

Under tisdagen bjöd nätverket Ideell Second Hand in politiker och intressenter till ett samtal om den nya och omdebatterade moms som ytterst drabbar de i socialt utsatta situationer. På plats var representanter från samtliga riksdagspartier. Samtalet var konstruktivt och alla deltagare oavsett partifärg var enade i uppfattningen att reglerna bör ändras. Trots detta ställde finansminister Magdalena Andersson med mycket kort varsel in ett planerat möte med nätverket.

Läs mer om Momshotet mot socialt utsatta enar partierna – men finansministern skjuter upp lösning

Finansministern svänger men momslagen gäller fortfarande

Finansminister Magdalena Andersson (S) svänger efter starka protester och lovar nu att regeringen senast under våren kommer med en lösning som stoppar de nya momsreglerna. Men inga konkreta besked som stoppar pågående neddragningar och nedläggningar av Sveriges ideella föreningar gavs av finansministern på dagens möte med Skatteutskottet.

Läs mer om Finansministern svänger men momslagen gäller fortfarande