Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Finansministern bryter löfte till samhällets utsatta

2015-04-15
Över ett halvår har gått sedan beslutet kom som ledde till att Skatteverket gick från nollmoms till 25 procents moms för den ideella second hand-branschen, med nedläggningar och avveckling av hjälp till utsatta som följd. Trots finansministerns löften om en lösning under våren har hon fortfarande inte presenterat ett hållbart förslag. Verksamheter runt om i Sverige fortsätter att lägga ned. Resultatet är att medel för hjälp till behövande som utsatta kvinnor och barn, hemlösa och nyanlända flyktingar inte når fram till de som behöver det.

I februari lovade finansminister Magdalena Andersson att presentera en lösning som innebär att den ideella second hand-branschen slipper stora momskostnader. Idag träffade nätverket Ideell Second Hand – med representanter från Myrorna, Stadsmissionen och Röda Korset – finansministerns stab för att diskutera en konkret lösning.

Beskedet från finansministern är tyvärr ett förslag som inte kommer att förhindra pågående nedläggningar och avvecklingar. Lösningen som föreslås är att organisationerna ska betala in momsen under 2015 för att sedan få tillbaka pengarna i form av ett bidrag i december månad. En lösning som kostar mer än det smakar och ökar hotet om avveckling för de organisationer som ägnar sig åt ideell second hand-försäljning.

- Vi är mycket besvikna och oroade över att Magdalena Andersson trots löften ännu inte har presenterat ett förslag som låter oss fortsätta att hjälpa människor i socialt utsatta situationer. Finansministern tycks inte ha förstått hur det fungerar i verkligheten. Vi måste ha en hållbar lösning som innebär att vi kan fortsätta med vårt viktiga arbete utan att lägga mer tid på att ens fundera på momsen, säger Caroline Andermatt, VD för Myrorna och ordförande för Ideell Second Hand.

Magnus Lundén, enhetschef på Röda Korset Sverige, är besviken på att regeringen ännu inte presenterat en hållbar lösning och att avveckling av verksamheter fortfarande sker på flera håll i landet.

- Det gör mig djupt oroad att konstatera att Magdalena Anderssons agerande den senaste månaden inte lett till något annat än att det påbörjade avvecklingsarbetet fortsätter för flera av våra verksamheter, så som Umeå. Det hjälper inte om vi får tillbaka pengarna i december, behovet för människor i en utsatt situation finns här och nu, säger Magnus Lundén, enhetschef Röda Korset Sverige.

Den ideella second hand-branschen ger varje år 200 miljoner kronor till människor som lever i socialt utsatta situationer, erbjuder över 7000 människor arbetsträning och samlar in 22 000 ton textil som annars skulle hamna i soporna.

- EU har lyft sitt hot och är inte längre intresserade av hur Sverige hanterar momsen på ideell second hand. Nu är det bara upp till Magdalena Andersson att se till att pengarna stannar där de hör hemma; hos utsatta kvinnor och barn, hemlösa, nyanlända flyktingar och alla de andra som vi hjälper varje dag, säger Marika Markovits, ordförande för Sveriges Stadsmissioner.

Marika Markovits
Senior advisor
marika.markovits [at] stadsmissionen.se

Momshotet mot socialt utsatta enar partierna – men finansministern skjuter upp lösning

Under tisdagen bjöd nätverket Ideell Second Hand in politiker och intressenter till ett samtal om den nya och omdebatterade moms som ytterst drabbar de i socialt utsatta situationer. På plats var representanter från samtliga riksdagspartier. Samtalet var konstruktivt och alla deltagare oavsett partifärg var enade i uppfattningen att reglerna bör ändras. Trots detta ställde finansminister Magdalena Andersson med mycket kort varsel in ett planerat möte med nätverket.

Läs mer om Momshotet mot socialt utsatta enar partierna – men finansministern skjuter upp lösning

EU lägger ned momshotet mot Sveriges ideella organisationer - nu finns inga hinder

Idag kommer Europeiska kommissionens glädjande besked om att lägga ned överträdelseärendet om moms för ideella föreningar. Ett beslut som branschnätverket Ideell Second Hand varmt välkomnar eftersom regeringens tidigare hänvisningar till EU-direktiv nu inte längre är aktuella.

Läs mer om EU lägger ned momshotet mot Sveriges ideella organisationer - nu finns inga hinder