Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Människor i hemlöshet speglar sitt Stockholm genom kameralinsen

2012-12-21
På juldagen är det premiär för utställningen ”Mitt Stockholm – för en mänskligare stad” som är ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Fotografiska i Stockholm. Det är deltagare från Stockholms Stadsmissions verksamheter som visar upp ”sitt Stockholm” genom egentagna bilder.

Idag lever en stor del av Stockholms befolkning i hemlöshet, cirka 5600 i Stockholms län och 2900 i staden. Nu visar de upp sin verklighet och vardag på Fotografiska i Stockholm.

På tisdag den 25 december startar utställningen ”För en mänskligare stad”, som är ett samarbete mellan Fotografiska och Stockholms Stadsmission. Tanken med utställningen är att låta deltagare från Stockholms Stadsmissions verksamheter visa upp ”sitt Stockholm” genom fotografier som visas på Fotografiska.

– Samarbetet med Stadsmissionen har varit en möjlighet för Fotografiska att ge några av alla dem som dagligen lever i utanförskap ett verktyg för att skildra sin verklighet. Min önskan är att utställningen bidrar till en större förståelse för vad det innebär att inte ha ett hem och inte leva i en gemenskap. Vi kan alla hjälpa till att göra Stockholm till en mänskligare stad, säger Per Broman, en av Fotografiskas grundare.

I projektet deltar 16 deltagare från olika verksamheter inom Stockholms Stadsmission. Alla deltagare har någon gång i livet levt i hemlöshet och bilderna speglar deras vardag med allt vad det innebär. Som verktyg för bilddokumentationen har varje deltagare fått tilldelat sig en kamera från Fotografiskas huvudpartner Panasonic Lumix.

– Vi har inte gett dem några direkta instruktioner utan de har fått en kamera och de har sedan själva fått välja vad de vill visa upp. Vissa bilder är riktigt starka där man ser spår av missbruk, medan andra inger hopp om ett mänskligare Stockholm, säger Yvonne Borg, kommunikations- och insamlingschef vid Stockholms Stadsmission.

Utställningen på Fotografiska pågår fram till den 10 januari.

Marika Markovits
Senior advisor
marika.markovits [at] stadsmissionen.se

Stöd vid hemlöshet

Lever du i hemlöshet eller är ung och saknar ett tryggt hem? Hos oss får du både akut hjälp och långsiktigt stöd.

Läs mer om Stöd vid hemlöshet