Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Regeringen måste garantera alla tak över huvudet i vinter

2012-10-18
Människor från andra delar av EU som lever i hemlöshet i Sverige nekas varje vinter plats på akuthärbärgen. Nu kräver Stockholm Stadsmission en lagändring. ”Regeringen måste göra som Nederländerna och införa en generell nationell tak över huvudet-garanti när temperaturen sjunker under nollstrecket”, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission vars årliga hemlöshetsrapport presenteras i riksdagen idag.

I Sverige lever 280 personer i akut hemlöshet, enligt Socialstyrelsen. Hur många EU-medborgare som lever i samma situation vet ingen, men Marika Markovits räknar med att det handlar om flera hundra personer enbart i Stockholm.

− Många människor som kommer till Sverige och söker efter jobb och bostad hamnar i hemlöshet. När vintern och kylan kommer förvärras deras situation. För mig är det fullständigt obegripligt att ett så rikt land som Sverige inte redan garanterar alla som vistas här tak över huvudet när det är som allra kallast, säger Marika Markovits.

I rapporten ”Hemlös 2012”, som presenteras vid ett seminarium i riksdagen kl. 13.00 i eftermiddag, beskrivs hemlösheten i Sverige och vad politikerna och de ideella organisationerna gör för att motverka den. Rapporten visar bland annat att EU-medborgare i hemlöshet är en grupp som det råder stor okunskap om bland både politiker och myndigheter. Enligt en ny enkätundersökning som presenteras i årets rapport uppger nästan hälften, 47 procent, av de 137 kommuner som besvarade enkäten att de inte vet om det finns hemlösa EU-medborgare i den egna kommunen eller inte.

 − Bristen på kunskap är en orsak till att Sverige hittills inte klarat av att ta emot de här människorna, trots att flertalet är utbildade och både kan och vill arbeta. Samhället har inte ens förmått skydda dem när vintern kommer. I Nederländerna har staten infört en nationell tak över huvudet-garanti vid temperaturer under nollstrecket. Det borde vara självklart för den svenska regeringen att göra samma sak, säger Marika Markovits.

Marika Markovits
Senior advisor
marika.markovits [at] stadsmissionen.se