Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Så ställer Stockholms Stadsmission om stödet under jul

2020-12-21
Behovet av stöd till de mest utsatta är alltid stort under julen, i år kanske större än någonsin. Trots en pågående pandemi ger Stockholms Stadsmission, på ett säkert sätt, stöd till stockholmare som på olika sätt lever i utsatthet.

Stockholms Stadsmission har sett ett ökat behov av stöd i sina verksamheter under coronapandemin. Och utsattheten blir, som alltid, ännu större under jul när utanförskapet, ensamheten och fattigdomen gör sig extra påmind. Samtidigt har organisationen under december sett ett stort engagemang hos stockholmarna. Exempelvis har man tagit emot 9 000 julklappar som möjliggör att cirka 850 barnfamiljer får ta del av insatser under julen. 

-    Trycket på våra verksamheter är stort just nu, därför är det viktigt för oss att ha möjlighet att stötta på de sätt som går utifrån årets förutsättningar. Många av våra deltagare brukar fira jul med oss runt jul. Det kommer vi att göra även i år men det blir på ett annorlunda och anpassat sätt på grund av den pågående pandemin. Det är fantastisk att stockholmarna bidrar så att vi kan ge det viktiga stödet även i år, säger Stina Kelly von Essen, socialchef på Stockholms Stadsmission. 

Julbuss, julklappsutdelning och julfirande med säkert avstånd

Inför och under julen har Stockholms Stadsmissions verksamheter på olika sätt ställt om för att fortsatt kunna ge stöd till familjer som saknar möjligheter att fira jul själva och vuxna som lever i utsatthet och hemlöshet. Alla aktiviteter sker med säkert avstånd och anpassas till rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. 

Mötesplatser för barn, unga och familjer

Årets utdelning av julklappar har ställts om till en coronasäker julklappsbutik där 3 000 barn och 850 familjer har fått hämta ut julklappar under förutbestämda tider. 

Dessutom åker familjeverksamheterna Unga Station Järva och Unga Station Söder runt med en julbuss, med julmat och julklappar, till familjer som vanligtvis firar jul på verksamheterna. Unga Station i Vårberg levererar julmat och julklappar till cirka 40 familjer som på grund av pandemin inte kan komma till verksamheten i år.

Totalt delas 9 000 julklappar ut till 3 000 barn i Stockholms Stadsmissions verksamheter.

Dagverksamhet och akutboende för kvinnor och män i hemlöshet

Dagverksamheten BoKlara och BoCenter: Har extra öppet mellan 15.00–19.00 den 24 och 25 december. Här bjuds det på julmat, fika och godis för deltagarna med coronasäkert avstånd.

Akutboendet: Här firar vi med julpynt och julmat och godis samt att vi delar ut en julklapp till varje deltagare som bor hos oss.

St Paul – en mötesplats för alla

Ett gående julfirande för 200 deltagare anordnades den 11 december, där deltagarna fick med sig julmat, matlåda och en påse med julgåvor. St Paul samarbetar med Jul i Gemenskap och har öppet på julafton och juldagen för människor i akut hemlöshet som är välkommen att äta den julmat som de har fått av Jul i Gemenskap. Julklappar delas ut veckan före jul.

Råd- och stödcenter för dig som är ny i Sverige

Deltagarna får hämta julklappar och julmat på verksamheterna efter ett tidschema för att möjliggöra säkra avstånd. Firar jul den 17–18 december genom att deltagarna får komma och hämta mat efter ett tidschema för att inte ha för många deltagare i lokalerna samtidigt. 

Råd- och stödcenter för EU- och tredjelandsmedborgare

Crossroads firar jul med deltagarna på julafton med julmat under dagen. För att möjliggöra firandet har öppettiderna under dagen förlängts till klockan 15–18.

Akutboende för EU-medborgare i hemlöshet

Firar jul med deltagarna på julafton med julmat som volontärer hjälper till att laga. Firandet sker efter de riktlinjer som finns.

Maria von Sydow
Chef Kommunikation
maria.vonsydow [at] stadsmissionen.se