Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

SD:s valaffischer ren lögn enligt Stockholms Stadsmission

2014-05-14
”Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator.” Så lyder budskapet i SD:s reklam inför EU-valet. Men enligt Stockholms Stadsmission, som dagligen träffar målgruppen i sina verksamheter, så finns det inte någon organiserad brottslighet bakom tiggeriet i Stockholm. SD har valt ut samhällets mest diskriminerade och marginaliserade grupp individer att basera ett direkt felaktigt kampanjbudskap på.

Stockholms Stadsmission arbetar dagligen med utsatta grupper av individer i sina sociala verksamheter. Precis som andra ideella organisationer som arbetar med samma målgrupp har man de senare åren sett en ökande närvaro av fattiga européer som försöker få ihop ett levebröd genom att tigga på gatorna.

– Majoriteten av de individer som kommer till Sverige och tigger på gatorna är personer som redan är marginaliserade av samhället, oavsett om de stannat kvar i sitt hemland, hamnat i ett annat europeiskt land eller tagit sig till Sverige. Vad vi talar om är några tusentals, främst romska rumäner som inte ens i sitt eget hemland har grundläggande medborgerliga rättigheter. För dem är tiggeriet ett desperat försök att försörja sig själva och de familjer som ofta är kvar i hemlandet. Att påstå att dessa individer som lever helt utanför samhället, oavsett land, tillhör organiserad brottslighet är ren och skär lögn, säger Anna Johansson, Socialchef på Stockholms Stadsmission.

Stockholms Stadsmission anser att SD:s kampanjbudskap är ett allvarligt övertramp, med syftningar som andas förtal.

– Oavsett vår yttrandefrihet i Sverige så är det osmakligt att ett parti i riksdagen köper sig utrymme att sparka på samhällets svagaste. För mig innebär det att man gör åverkan på våra demokratiska värderingar – om alla människors lika värde. Men oavsett värderingar eller politik så handlar det om falsk marknadsföring. Kampanjbudskapet bygger på faktafel, vilket även SD:s sympatisörer bör känna till, fortsätter Anna Johansson.

Den största utmaningen enligt Stockholms Stadsmission är inte tiggeriet utan hur man inom EU gemensamt bör arbeta mot extrem fattigdom, samt lagstifta kring diskriminering av folkgrupper inom EU-länderna.