Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stockholms stad och Stockholms Stadsmission flyttar korttidsboende för familjer på flykt

2015-10-15
På tisdag flyttar Stockholms stad och Stockholms Stadsmissions korttidsboende för barnfamiljer på flykt till andra lokaler i Vårberg. Samtidigt startar Stockholms stad en ny verksamhet för ensamkommande barn i lokalerna i Älvsjö. Anledningen är ett ökat behov av boende för ensamkommande barn medan antalet familjer inte är lika många som förväntat.

Antalet människor som kommer till Sverige för att söka asyl, eller fortsätta vidare till grannländer som Norge och Finland fortsätter öka. Bara sedan början av oktober har över 800 barn som är på flykt utan familj kommit till Stockholm. Därför öppnar Stockholms stad ett korttidsboende för ensamkommande barn som ännu inte sökt asyl i Sverige.

– Under det växande trycket av människor på flykt är det väsentligt för oss att kunna agera snabbt för att anpassa våra insatser där behovet är som allra störst. Vi ser att antalet ensamkommande barn fortsätter att öka. Då antalet familjer i flykt inte är lika många som vi förutspått väljer vi tillsammans med Stockholms Stadsmission att flytta verksamheten som riktar sig mot familjer till andra lokaler och istället upplåta lokalerna i söderort till ensamkommande flyktingbarn, säger Veronica Wolgast Karlberg, Stockholms stad.

Det nya boendet för ensamkommande barn, med plats för cirka 300 sängar, kommer att drivas av Stockholms stad. Familjeboendet flyttar på tisdag den 20:e oktober till nya lokaler i Vårberg med plats för cirka 90 sängar. Stockholms Stadsmission står även fortsättningsvis för driften av boendet och därmed för sängplatser, mat och dusch under de fåtal dygn som familjen vistas på boendet. Röda Korset och Rädda barnen bidrar även fortsättningsvis med information om asylrättigheter och sjukvård respektive aktiviteter för barn på boendet. Staden står för lokalen och el, värme, sophämtning, städning, tvätt och även för säkerheten.

– Vi är måna om att alla resurser i samhället används ansvarsfullt. När behoven av korttidsboende för människor på flykt ändras är det självklart att anpassa verksamheten vi bedriver efter detta, säger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission.

Maria von Sydow
Chef Kommunikation
maria.vonsydow [at] stadsmissionen.se
Veronica Wolgast Karlberg
Socialförvaltningen, Stockholms stad