Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stockholms stad och Stockholms Stadsmission öppnar boende för familjer på flykt

2015-10-07
I morgon fredag öppnar ett korttidsboende för barnfamiljer på flykt som ännu inte sökt asyl i Sverige. Boendet inrättas i söderort och kommer att ha 300 sängplatser. Stockholms stad står för lokal och anlitar Stockholms Stadsmission att stå för driften. Andra ideella organisationer, bland annat Röda Korset och Rädda barnen kommer att bjudas in för att delta och bidra till boendet.

Just nu kommer det 1000 människor om dagen till Sverige varav en del fortsätter vidare till grannländer som Norge och Finland. När många flyktingar är i transit ställer det höga krav på hela samhället. Därför har Stockholms stad kommit överens med Stockholms Stadsmission om driften av boende för familjer på flykt och som ännu inte sökt asyl.

– Alla som kommer måste kunna få ett bra mottagande. Staden arbetar brett med det ökade trycket av människor på flykt, med fokus på de ensamkommande barnen som är kommunernas ansvar. Utöver det har vi idag upplåtit en skola för flyktingmottagande och jag är nöjd med samarbetet med Stockholms Stadsmission, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

Överenskommelsen mellan Stockholms stad och Stockholms Stadsmission gäller i första hand drift av boendet till den sista december 2015. 

– Stockholms Stadsmission har lång erfarenhet av att möta människor på flykt och deras behov. Vi har också god erfarenhet av att arbeta tillsammans med Röda korset och Rädda Barnen och andra ideella organisationer, den här situationen förutsätter att vi är fler som arbetar tillsammans, säger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission.

Stockholms Stadsmission ansvarar för driften av boendet och därmed för sängplatser, mat och dusch under de fåtal dygn som familjen vistas på boendet. Röda Korset och Rädda barnen kommer att bidra med information om asylrättigheter respektive aktiviteter för barn på boendet. Staden står för lokalen och el, värme, sophämtning, städning, tvätt och även för säkerheten.

Personal och volontärer rekryteras

Boendet för familjer på flykt kommer att ha en dygnet-runt-bemanning med anställda och volontärer. Stockholms Stadsmission, Rädda Barnen och Röda Korset kommer i ett inledande skede bemanna från sina respektive verksamheter och rekryterar samtidigt nya volontärer via sociala medier.

Stockholms Stadsmission utrustar också tillsammans med samarbetspartners det nya boendet med sådant som behövs som sängar, sängkläder, handdukar, hygienartiklar, kylskåp, mikrovågsugnar och mat.

Maria von Sydow
Chef Kommunikation
maria.vonsydow [at] stadsmissionen.se