Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stockholms Stadsmission och Frälsningsarmén kräver lagförändringar för utsatta EU-migranter

2012-08-17
Vid EU-minister Birgitta Ohlssons besök på Crossroads idag lägger Frälsningsarmén och Stockholms Stadsmission fram tre förslag på policyförändringar.

– Vi vill att denna grupp får tillgång till sjukvård, socialt skydd så som möjlighet till akuthärbärge samt tillgång till den rörliga arbetsmarknaden säger Marika Markovits, Stockholms Stadsmission.

Alla EU-medborgare har rätt att leva, arbeta och söka jobb i andra EU-länder men det har visat sig svårt för fattiga EU-medborgare att få hjälp av socialtjänsten i de fall det behövs. I akut nödsituation får EU-migranter hjälp med återresor till sina hemländer, men där råder svåra levnadsförhållanden. Väljer migranterna att stanna kvar i Sverige får de mat, kläder och möjligheter till en dusch på Frälsningsarmén, Stadsmissionen eller hos någon annan av stadens ideella organisationer. Härbärge över natten ingår däremot inte i Stockholm Stads åtaganden. EU-migranterna får sova på gatan, och situationen se likadan ut även i andra storstäder i Europa.

Idag besöker EU-minister Birgitta Ohlsson Crossroads som är en av de verksamheter som ger stöd och rådgivning till EU-migranter med utsatta livssituationer.

– I mötet med EU-minister Birgitta Ohlsson vill vi betona att dessa avgörande policy-förändringar är en angelägenhet för hela EU, säger Carolina Nilsson, Frälsningsarmén. Vi vill se ett mobiliserat engagemang för frågorna på Europeisk nivå.

Inte heller sjukvården är tillgängligt för dessa grupper. Papperslösa flyktingar har större rättigheter än EU-migranter, trots att lagen säger att alla EU medborgare ska få tillgång till socialt skydd. Tillämpningen av regelverket behöver ses över i Sverige, men också i hela EU.

Även tillgängligheten till den rörliga arbetsmarknaden begränsas för stora grupper av EU-migranter. Utan egen försörjning har de inte rätt till ett svenskt personnummer. Därmed har de heller inte rätt till Arbetsförmedlingens hjälp och de kan inte få undervisning i svenska, SFI. Förändras detta ökar möjligheterna för EU-migranter att bli självförsörjande och inte längre riskera att ta del av sociala stödinsatser.

Fakta om Crossroads

Crossroads arbetar för att motverka alla former av utsatthet och erbjuder individuella handlingsplaner, kurser, svensk samhällsinformation. Våra besökare får mat, kläder, värme och vila. Vi vänder sig till EU-migranter – utländska EU-medborgare och medborgare från utomeuropeiska länder som har permanent uppehållstillstånd från ett annat EU-land. På Crossroads arbetar många frivilliga som gemensamt talar cirka 12 europeiska språk. Frivilliga jurister och psykologer arbetar också i verksamheten för att ge råd och stöd. Crossroads drivs och finansieras av Stockholms Stadsmission i samarbete med Arbetsförmedlingen, Europeiska Socialfonden, Frälsningsarmén och Stockholms stad. Citykyrkan, Läkare i världen, Ny Gemenskap, Röda Korset och S:ta Clara kyrka samarbetar också med projektet.

Marika Markovits
Senior advisor
marika.markovits [at] stadsmissionen.se