Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stockholms Stadsmission öppnar klimatsmarta MatRätt

Tre personer lagar mat.
2017-10-10
Här tillagas maten till stor del på donerat matsvinn som tas om hand via Stockholms Stadsmissions Matcentralen i Veddesta köpcentrum.

Café och lunchrestaurangen MatRätt är Stockholms Stadsmissions senaste tillskott inom ramen för arbetsintegration och att bidra till att minska onödigt matsvinn. MatRätt är ett projekt fram till oktober 2018 och är delfinansierat av Tillväxtverket för att fokusera på nyanlända eller utrikesfödda som riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet. Genom MatRätt ges människor möjlighet att närma sig arbetsmarknaden.

– Vi vill skapa möjligheter för människor att närma sig arbetsmarknaden via arbetsträning, något som vi har mycket positiva erfarenheter av från våra andra verksamheter. På sikt kommer MatRätt ta emot 8-10 personer för arbetsträning, säger Johan Rindevall, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Matcentralen.

Ett led i att minska matsvinnet

En annan viktig målsättning för Stockholms Stadsmission och satsningen på att driva café och lunchrestaurang är att ytterligare minska matsvinnet. Livsmedlen som används vid tillagning av luncher i MatRätt är donerat överskott från livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln via Matcentralen. Livsmedlen är av olika anledningar svårsålda i vanliga dagligvaruhandeln och skulle annars kastas helt i onödan.

– Målet är att åtminstone 50 procent av rätterna ska bestå av livsmedelsdonationer via Matcentralen för att på så sätt minska matsvinnet på ett effektivt och klimatsmart sätt, säger Johan Rindevall.

Fler möjligheter att omhänderta livsmedel

Stockholms Stadsmission driver idag två social supermarkets – Matmissionen i Veddesta köpcentrum och i Hägersten – som gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. I dagsläget har Matmissionen drygt 3 000 medlemmar. Inom Matcentralen finns även ett centrallager som förutom leveranser till de båda butikerna förser 14 sociala verksamheter i Stockholmsområdet med livsmedel. MatRätt gör det möjligt att omhänderta livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas genom Matmissionen eller levereras till en social verksamhet.

– Till MatRätt är alla välkomna. Menyn består av alternativen gryta, paj och soppa och priset ligger på cirka 70 kronor, säger Johan Rindevall. 

Fakta om MatRätt:

  • Livsmedlen som tillagas i lunchrestaurangen är till stor del donationer via Matcentralen. 
  • Stockholms Stadsmissions vänföretag Electrolux har donerat köksmaskinerna till MatRätt.
  • Öppningsdatum: 13 oktober 2017 kl. 11-15
  • Öppettider: måndag-fredag kl. 11-15
  • Adress: Veddesta köpcentrum, Veddestavägen 13 i Järfälla
  • Verksamhetsledare MatRätt: Ann Christin Vallgren
Johan Rindevall
Verksamhetsområdeschef Matcentralen
johan.rindevall [at] stadsmissionen.se
Maria von Sydow
Chef Kommunikation
maria.vonsydow [at] stadsmissionen.se