Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stockholms Stadsmissions Äldrecenter arrangerar en veckas regnbågskollo för äldre

2014-03-27
Stockholms Stadsmissions Äldrecenter har under många år arrangerat sommarkollo för äldre som en möjlighet att bryta ensamhet och isolering. Nytt för i sommar är att en kollovecka avsätts helt och hållet för äldre HBT-personer.

Paradiset på jorden. Så beskriver många som har deltagit på Stockholms Stadsmissions äldrekollo Stenfasta, som är vackert beläget vid Mälarens strand. Vistelsen är en chans till miljöbyte, avkoppling och gemensamma upplevelser som är extra värdefulla för äldre som lever isolerat större delen av året. Ungefär 350 seniorer får varje år uppleva några oförglömliga sommarveckor med naturskön miljö, god mat och gemenskap.

I sommar avsätts en egen vecka, den 5-12 juni, för äldre homosexuella, bisexuella och transsexuella. Anmälan sker löpande och man hoppas att det kommer bli fullbelagt snabbt. Det finns plats för totalt 50 personer.

– Äldrecenter ska motverka ensamhet och isolering. Det gäller även för äldre HBT-personer. Vi vet att den här gruppen kan ha det tufft. Många har levt dolt under hela sitt liv. En del har inte barn och kan känna sig väldigt ensamma. De har hela sitt liv brutit mot heteronormen, utan att ens kanske kunna visa det, säger Madeleine Gyllenhammar., verksamhetsledare, Äldrecenter, Stockholms Stadsmission.

Under regnbågsveckan på Stenfasta ges en möjlighet att träffa vänner i samma situation och dela upplevelser. Veckan är även en paus från vardagen och en chans till avkoppling.

– Den äldre generationen har inte levt i ett tillåtande samhälle när det gäller sexuell läggning och könsidentitet. Idén om en regnbågsvecka kom när en man ringde och frågade om han fick komma till Äldrecenter, trots att han bar kvinnokläder. Självklart var han välkommen. Trots det vågade han inte gå hit. Då förstod vi på allvar hur utsatt den här gruppen faktiskt är, speciellt som äldre, säger Ann-Ci Svensson, ombud för äldre, Äldrecenter, Stockholms Stadsmission.

I höst HBT-certifieras Äldrecenter genom RFSL. Certifieringen innebär att man kommer att arbeta strategiskt i syfte att erbjuda ett respektfullt bemötande, av alla som kommer i kontakt med Äldrecenter, utifrån ett hbt-perspektiv.

Rickard Loblom
Enhetschef
rickard.loblom [at] stadsmissionen.se