Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Utvärdering av akutboende visar på goda resultat för människor i hemlöshet

2012-04-02
Stockholms Stadsmission omvandlade sina härbärgen till dygnet runt-öppna akutboenden i november 2010. En ny utvärdering visar på goda resultat för deltagarna med ökad egenmakt och förflyttningar till mer varaktiga boendeformer. Stockholms stad planerar nu att genomföra samma omläggning, något som Stockholms Stadsmission välkomnar.

Socialborgarrådet Anna König Jerlemyr har offentliggjort planer på en omläggning av stadens härbärgen till dygnet runt-öppna korttidsboenden, även kallade akutboenden. Det här tycker Stockholms Stadsmission är ett steg i rätt riktning.

– Stockholms Stadsmission motarbetar ”härbärgifiering”, där de som lever i hemlöshet inrättar sina liv efter härbärgens öppettider och rutiner. Under dagtid, när härbärgena är stängda, är dessa personer ofta hänvisade till det offentliga rummet och tvingas också bära runt på sina tillhörigheter. Detta innebär en risk för ökat missbruk och försämrad psykisk ohälsa, säger Anna Johansson, verksamhetschef Social verksamhet på Stockholms Stadsmission.

Många på akutboenden flyttar vidare till mer varaktiga boendeformer

Stockholms Stadsmissions verksamhet Bostället lades om till akutboende i november 2010. Omläggningen har varit mycket lyckad. I Boställets nya utvärdering för sista halvåret 2011 märks en ökning av deltagarnas upplevelse av egenmakt – en persons resurser och förmåga att själv påverka och styra över sin livssituation – och att deltagarna rapporterar att de, genom stödet i akutboendets verksamhet, upplever en förbättring av den allmänna livssituationen 

– Vi ser att ungefär tre av fyra deltagare upplever förändring sedan de började komma till Boställets akutboenden, vilket är en väldigt bra siffra. Stödet under dagtid gör att vi kan arbeta mer långsiktigt, säger Anna Johansson.

En annan väsentlig siffra är att 59 personer, av de deltagare som vistats regelbundet i verksamheten, har flyttat vidare till mer varaktiga boenden.

– Bland de viktigaste förutsättningarna för att påbörja ett långsiktigt förändringsarbete är ett varaktigt boende. Boendet behövs för att skapa den stabilitet och trygghet som krävs i en långsiktig livsförändring. Det är dit vi vill nå, och har stora möjligheter att nå, med dygnet runt-öppna akutboenden, avslutar Anna Johansson.