Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vi måste bryta äldres isolering under sommaren

2016-07-11
I Stockholm lever tusentals äldre människor i ensamhet. Många får uppleva sommaren sittandes i sin bostad utan möjlighet att komma ut. Stockholms Stadsmission arbetar för att bryta äldres oönskade isolering genom att välkomna dem till Äldrecentret på Kungsholmen. Flera deltagare har dessutom möjligheten att ersätta vardagen med sommarkollo för äldre och HBT-kollo för äldre utanför stan.

Många äldre lever i ensamhet. Antalet besökare på Stockholms Stadsmissions Äldrecenter ökar stadigt - från 3 000 besök under 2013 till 11 500 under 2015. Även Äldrekollot på Stenfasta har haft en stadig ökning av deltagare.

Målsättningen med Äldrecenters verksamhet är att hjälpa äldre att bryta ensamhet och isolering. På Äldrecenter kan deltagarna bland annat fika tillsammans, vara med i sång-, yoga- och matgrupper eller bara vara. Att ingå i en gemenskap stärker varje människa oavsett hur delaktig hen är i de aktiviteter som anordnas där. Verksamheten är öppen alla vardagar året runt och på sommaren finns också en kolloverksamhet på Stenfasta utanför Strängnäs.

– Många upplever bara sommaren genom sitt fönster. Det är en av anledningarna varför Stockholms Stadsmission driver ett Äldrecenter där pensionärer får möjlighet att träffas och umgås och till och med åka på sommarkollo. Men för att kunna göra det behöver vi återkommande stöd från fler, säger Rickard Loblom som är verksamhetschef Äldrecenter.

Till Stenfastas Äldrekollo kan deltagarna åka under en- eller tvåveckorsperioder och i sommar har 302 deltagare anmält sig. Här kan de komma ut i naturen, få njuta av livet på landet i gemenskap med andra, äta god mat, göra utflykter och andas frisk luft.

Om Äldrekollo

Verksamheten Äldrecenter är insamlingsfinansierad och har funnits sedan 1999. Den ligger på Kungsholmen i Stockholm och har som mål att ge äldre möjlighet att bryta sin isolering, skapa nya kontakter och delta i aktiviteter.

Maria von Sydow
Chef Kommunikation
maria.vonsydow [at] stadsmissionen.se