Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Årsrik och arg: Podd lyfter äldres frågor

Illustration med en arg gumma och gubbe
Äldre är en grupp som ofta inte får utrymme att tala för sig själva i offentlig debatt. I Arga gumm & gubbpodden pratar ett antal äldre med makthavare om frågor som är viktiga för dem.

Stockholms Stadsmission har en satsning vi kallar social mobilisering. Det innebär stöd till människor vi möter för att de ska organisera sig och höja sina röster, påverka och delta i samhällsutvecklingen. Detta för att människor själva ska kunna förändra strukturer som begränsar och utestänger dem.

Äldre vill påverka i sina frågor

På Stockholms Stadsmissions Äldrecenter har besökarna arbetat med en podcast om ämnen som i allra högsta grad berör och påverkar dem. Podcasten blev Arga gumm&gubbpodden, producerad av Estrid Bengtsdotter. Så här beskriver deltagarna sig och sin motivation: 

”Vi i Arga gumm&gubbpodden är ett gäng årsrika som har surnat till! Vi gör den här podden för att försöka påverka ansvariga i en del frågor och ventilera det som är viktigt för oss. Lyssna och hör!"

– Det har varit riktigt roligt. Jag var jättenervös innan vi gjorde första avsnittet, men när vi väl hade kommit igång var det riktigt roligt, säger Ingrid som varit med som programledare vid två av de fem poddavsnitten. 

Fem avsnitt om viktiga frågor för äldre

Avsnitt 1: Kontanterna
I det första avsnittet träffar vi finansmarknadsminister Per Bolund och försöker få honom att förstå hur vi äldre drabbas när kontanterna inte längre duger som betalmedel. Programledare är Ingrid och Erland.

Avsnitt 2: Delaktighet
Var vänder jag mig om jag inte får det stöd jag behöver? Hur ska jag göra om jag inte blir sedd eller trodd? Vart ska jag ta vägen när jag inte får den hjälp jag behöver? Majli och Kerstin träffar Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm, en av oss åldersrika med stor kunskap och erfarenhet från ett långt arbetsliv där hon drivit många frågor som rör oss. Det är från Barbro vi fått begreppet "åldersrik", ett begrepp vi gärna sprider.

Avsnitt 3: Rädsla
Avsnitt 3 och ämnet är rädsla. Erland samtalar med Marit Andersson, psykoterapeut med psykodynamisk inriktning och David Ivarsson, KBT-terapeut.

Avsnitt 4: Sveriges Radio
Avsnittet handlar om Sveriges Radios utbud och produktion av radioprogram. Hur ser egentligen anpassningen till oss årsrika ut? Vi utgör ju en stor del av radiolyssnarna. Avsnittet spelas in på Sveriges Radio där Anders och Ingrid träffar utbudsdirektör Cecilia Bodström och Dan Granlund som är kanalansvarig på P4.

Avsnitt 5: Ensamhet
Avsnittet handlar om ensamhet, meditation och att komma ensam till Sverige som 15-åring. I podden samtalar Eva, Edit och Erland om sina erfarenheter av ensamhet. De är inte arga just idag.

Äldrecenter

Vill du träffa andra och umgås, skapa nya kontakter och delta i aktiviteter? Alla är välkomna oavsett bakgrund och inkomst. Välkommen till St Paul vid Mariatorget från den 14 januari vardagar klockan 11-15.

Läs mer om Äldrecenter