Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fredrik hjälper äldre med IT-stöd

Fyra personer kring ett bord
Fredrik Moldén är volontär på St Paul i Stockholms Stadsmission. Varje måndag brukar han leda datagruppen och hjälper till med andra IT-frågor. Tyvärr är IT-stödet pausat under covid-19, då vi inte har möjlighet att hålla de avstånd som krävs.

St Paul kommer hålla den ordinarie verksamheten stängd tills vidare. Istället kommer St Paul erbjuda våra deltagare basbehovsstöd. 

Det här kan du få i St Paul just nu:

  • St Paul: Kommer vara öppet varje vardag mellan klockan 10-14. Vi har ett fåtal sittplatser för de som vill umgås och äta lunch på plats. För den som vill går det bra att köpa hem en matlåda. 
  • Tisdagsgemenskap: Tills vidare kommer Tisdagsgemenskapen ställas in helt.
  • Söndagsgudstjänsten: Söndagsgudstjänsten i St Paul gör uppehåll tills vidare. Istället kommer deltagarna kunna komma till St Paul klockan 09 på söndagarna och få med sig ett frukostpaket. Det kommer inte finnas någon möjlighet att sitta kvar och äta sin mat då vi vill minska smittorisken av coronavirus bland våra deltagare.
  • Ombud: Behöver du komma i kontakt med våra ombud på St Paul kan du boka tid under vardagarna mellan 11-14 på telefonnummer på 08- 684 233 10.

Detta gäller tills smittspridningen radikalt har minskat och den värsta faran har blåst över.

I St Paul finns Stockholms Stadsmissions verksamhet för äldre. Många kommer till St Paul för att äta lunch, men det pågår också en hel del aktiviteter förutom datagruppen som sittgympa, högläsning och sånggrupp. 

Stort behov av IT-stöd 

Sedan ett par år tillbaka leder Fredrik Moldén tillsammans med Liselotte Bergstrand datagruppen. Behovet av IT-stöd för äldre är stort. Det kan vara allt från frågor om hur man hittar något på internet, till att få hjälp med inställningar på telefon eller surfplattan. 

– Jag är ingen dataexpert, min systerdotter fnissade när hon fick höra att jag höll i en datagrupp, men jag ser att det finns ett behov av stöd och vi hjälps åt, säger han. 

Gruppen lägger också stor tonvikt på IT-säkerhet som att aldrig lämna ut koder och lösenord, att ta bort mejl från avsändare som utger sig för att vara banker eller postföretag och att aldrig klicka på länkar från okända avsändare.

Jag känner att jag gör en insats och ger tillbaka till samhället och jag möter många fina och roliga människor här.

Fredrik Moldén, volontär

Ville engagera sig mer 

Fredrik Moldén är månadsgivare sedan många år och hade ett hektiskt liv och reste mycket i sitt jobb i återförsäkringsbranschen. Men när han gick i pension fick han tid över och kände att han ville göra en insats. Han gick volontärutbildningen på Stockholms Stadsmission och är förutom sitt engagemang i datorgruppen också volontär på insamlingslagret i Sätra. 

Datakunskap som förenar nytta och nöje

Varför är datagruppen viktig?

– Det är viktigt att lära sig om datorer samtidigt som gruppen också har en social funktion – att vi träffas och har en gemenskap och sedan äter tillsammans. Vissa kanske har hållit på och samlat frimärken – då söker vi på information på internet om det och får igång ett samtal. Vi förenar nytta med nöje, säger Fredrik Moldén.

Vad betyder det att vara volontär för dig?

– Det är väldigt trevlig. Jag känner att jag gör en insats och ger tillbaka till samhället och jag möter många fina och roliga människor här. Jag har alltid tyckt om att hjälpa andra och det är viktigt att dela med sig av sina kunskaper samtidigt som man lär sig själv på vägen.