Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Arbetsträna – ett första steg mot ett riktigt jobb

Anna och Eva i Sickla
I Stockholms Stadsmissions sociala företag får alla växa och utvecklas. Det är Anna ett bra exempel på. Hon har på kort tid gått från arbetsträning till anställning.

Bland mycket kunder och i en välfylld second hand-butik stod Anna stolt i kassan i september 2014. Den nya butiken i Sickla hade nyss öppnat och Anna hade just fått en visstidsanställning, en så kallad utbildningstjänst inom Stockholms Stadsmission, där hon tidigare hade arbetstränat.

– Anna var så himla cool när vi öppnade. I och med att hon hade arbetstränat innan kunde hon mycket som jag som nyanställd inte hade koll på. Hon brukade komma till kassan och skämtsamt säga till kunderna ”jag ska bara visa chefen hur hon ska göra, hon har inte lärt sig ännu, säger Eva som än idag är Annas chef och som varit verksamhetsledare i Sickla-butiken sedan öppning.

Vägen till ett jobb

Att få ett jobb var ett mål Anna haft sedan länge, men vägen dit var inte självklar. Efter gymnasiet ville hon jobba med barn och ungdomar. Hon gick en KY-utbildning med inriktning mot arbete med personer med funktionshinder. Anna har själv ett funktionshinder och för att hitta jobb efter sin utbildning fick hon extra stöd av Arbetsförmedlingen. Tillsammans kom de fram till att Anna skulle arbetsträna för att få syn på sin arbetsförmåga. Hon började på Remake, Stockholms Stadsmissions textila syateljé.

– På studiebesöket tänkte jag först att det här passar inte mig, jag ville ju jobba med barn och ungdomar, men så ändrade jag mig. Jag behövde ju få koll på hur mycket jag klarade av att jobba. Sen hoppades jag på att jag genom att få in en fot på Stockholms Stadsmission, skulle få ett jobb. Det ångrar jag inte en sekund, säger Anna.

Arbetsträningen gav mersmak

Efter en tid fortsatte arbetsträningen i en butik för Remake-produkter som öppnade i Sickla. Här fick Anna nya erfarenheter och kom att gilla butiksarbetet med kassa och kunder. När det visade sig att Stockholms Stadsmission skulle öppna en second hand-butik i samma handelsplats sökte Anna utbildningstjänst där.

Jag tänkte, jag ska ha det jobbet! Jag ville ha en inkomst, få känna en trygghet att jag visste att jag hade ett jobb.

Anna fick jobbet! Liksom hon fick rollen som yrkescoach i samma butik när den utannonserades två år senare. Att hon själv varit deltagare i arbetsträning en gång ser hon som en styrka.

– När jag fick jobbet tänkte jag att det skulle bli en utmaning, men det har gått jättebra. Jag tycker allt med jobbet är kul. När en deltagare först knappt vågar komma hit, för att sen inte vilja gå hem. Jag tycker det är så häftigt att se den resan! Jag tänker ofta på att jag har varit deltagare. Jag vet deras situation, hur det är att inte ha en egen försörjning säger Anna.

Mångfald och olikheter berikar

Som yrkescoach ansvarar Anna för att arbetsplanera de dagliga sysslorna utifrån deltagarnas mål med arbetsträningen. Hon ser till att alla får lära sig butiksyrket utifrån sin förmåga. Tillsammans med German, som är butikens handledare träffar Anna deltagare i samtal med fokus på vad de vill lära sig under sin arbetsträning.

Det är så skönt att ha Annas kompetens i gruppen när vi har deltagare med olika funktionsvariationer. Då har Anna både träning och utbildning i hur vi kan stötta och förhålla oss genom att exempelvis samla hela arbetsgruppen och låta personen informera om sina hinder och sitt behov av stöd, säger Eva.

Under åren har Anna och Eva stöttat varandra i jobbet med butiken. De beskriver sig som lösningsorienterade och varandras olikheter på många sätt. När Eva är kreativ och rusar fram i full fart, är Anna lugnare och lyhörd. Tillsammans med de andra i butiken är de ett familjärt team!

Hos oss ska man kunna känna att man får prova utan att bli generad. Här ska man kunna göra fel utan att må dåligt över det. Och där är vi båda bra exempel. Vi gör också fel som både syns och hörs och då vågar alla andra också,

säger Eva och Anna instämmer. På frågan vad man får om man väljer att arbetsträna i Sicklabutiken utbrister båda i kör – Många skratt!

Under det kommande året kommer Eva vara större del av sin arbetstid i en annan av Stockholms  Stadsmissions butiker och med det väntar en ny utmaning för Anna. Hon får ta över ansvaret i butiken de dagar då Eva inte är på plats.

Kontakta oss för en arbetsträningsplats

Är du intresserad av att arbetsträna i någon av våra verksamheter? Välkommen att mejla arbetstrana@stadsmissionen.se eller ta kontakt med någon av våra handledare och boka in ett studiebesök.

Läs mer om Kontakta oss för en arbetsträningsplats

Placering i arbetsträning

Denna information är speciellt anpassad för dig som placerar arbetssökanden, det vill säga arbetar på Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Kommun eller liknande.

Läs mer om Placering i arbetsträning