Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mohammed fick en utbildningstjänst

Mohammed har en utbildningstjänst i second hand-butik
Mohammed och hans familj flydde till Sverige från kriget i Jemen. Efter några tuffa år i Sverige har Mohammed nu fått en utbildningstjänst inom Stockholms Stadsmission och känner att livet äntligen går åt rätt håll.

Det var när Mohammed arbetstränade i Stockholms Stadsmissions livsmedelsbutik Matmissionen, som han sökte och fick en utbildningstjänst i second hand-butiken vid Odenplan.

– När vi intervjuade Mohammed och han berättade om sin bakgrund kände vi att han skulle passa perfekt här i butiken, säger Eva Gröndahl, butikschef för Second hand-butiken vid Odenplan. 

En utbildningstjänst är en tidsbegränsad anställning i något av Stockholms Stadsmissions sociala företag. De kan bara fås av de som arbetstränar hos Stockholms Stadsmission.

Vill fortsätta hjälpa människor

I Jemen arbetade Mohammed för den internationella hjälporganisationen Care, där han hjälpte kvinnor att starta olika verksamheter, till exempel företag, föreningar och skolor. När han kom till Sverige hade han en önskan om att få fortsätta arbeta med att hjälpa människor och Stockholms Stadsmission blev Mohammeds drömarbetsplats.

– När jag fick veta att jag fått utbildningstjänsten kände jag smaken av framgång och lycka, säger Mohammed.

Tjänsten innebär trygghet

För Mohammed innebär tjänsten en trygghet att kunna ta hand om sin fru och sina två döttrar, även om de ännu inte lyckats få en bostad där de kan bo tillsammans.

– För att få en utbildningstjänst ska man vara ansvarstagande och ha social förmåga - våga möta kunden och deltagare. Själva arbetsuppgifterna kan man lära sig, säger Eva Gröndahl, butikschef.

För Mohammed gäller det att träna upp sina svenska språkkunskaper under de första sju månaderna, innan han ska gå in i fasen där han ska få hjälp med att söka jobb. På fritiden går Mohammed en svenskakurs på distans och ibland kommer det volontärer till butiken som hjälper till med språkträning. 

Jobbigt att skiljas åt

Utbildningstjänsten innebär ett stort ansvar och är en stor skillnad från då Mohammed arbetstränade. Nu får han göra i stort sett allt och har själv hand om deltagare som arbetstränar och utför samhällstjänst i butiken.

– Det finns egentligen bara fördelar med en utbildningstjänst. Vi får in en person som är jättesugen på att jobba, ta egna initiativ och göra förändringar. Det enda som är negativt är att man måste skiljas åt efter ett år, säger Eva Gröndahl. 

Text & bild: Emily Feijen