Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

”När jag är på jobbet mår jag bra”

Thomas framför lådor med textilier på Stockholms Stadsmissions centrallager
När Thomas kom till Stockholms Stadsmission var han fast i ett långvarigt missbruk. Genom egen motivation, professionellt stöd och fasta rutiner med ett arbete har han lyckats förändra sitt liv. Idag är han drogfri och stortrivs med sitt arbete på centrallagret i Sätra.

–Jag började knarka när jag var trettio. Jag var kroppsbyggare och tog amfetamin för att dämpa aptiten. Man inser inte att man är inne i beroendet förrän det är för sent, säger Thomas.

Thomas första kontakt med Stockholms Stadsmission var via Stadsmissionens Center, dagverksamheten för människor i akut hemlöshet. Han besökte ofta centret under åren han missbrukade. Där fick Thomas höra talas om Blixjobb. Via Stockholms Stadsmissions Blixjobb får människor som lever i utsatthet och som står långt från arbetsmarknaden möjlighet till olika småjobb. Det kan vara kortare uppdrag som exempelvis hjälp med flytt och trädgårdsarbete. Lönen för utfört arbete betalas direkt efter arbetsdagens slut.

Blixtjobb ett steg närmare arbetsmarknaden

Thomas började på Blixjobb och arbetade där till och från i ett par år. 
–Jag hade inga problem att sköta arbetstider och verksamhetschefen på Blixtjobb frågade om jag ville åka med i bilarna, och det ville jag. Han som är chaufför där och jag kom bra överens och han rekommenderade mig till produktionschefen i Sätra. 

I Sätra finns Stockholms Stadsmissions centrallager. Lagret i Sätra är en del av Stockholms Stadsmissions second hand-verksamhet som i sin tur är ett av organisationens sociala företag. Syftet med de sociala företagen är att erbjuda arbetsträning för människor som står utanför arbetsmarknaden. På centrallagret arbetar personalen med att varje vecka ta emot och sortera 25 ton textilier, prylar och möbler till second hand-butikerna. Thomas trivdes och blev så småningom erbjuden arbetsträning genom Arbetsförmedlingen. 

Den sociala biten med arbete är A och O. Jag skulle bli deprimerad om jag inte hade det här jobbet.

Thomas fick alltmer ansvar

Med tiden fick Thomas ökat förtroende och ansvar och han har aldrig tvekat att hugga i och arbeta. 

–Jag ställer alltid upp och hjälper till med att tömma burar och har varit lite som en arbetsledare för sommaranställda.

Arbetsträningen via Arbetsförmedlingen ledde vidare till en utbildningstjänst inom textilhanteringen i Sätra. Chefen såg till att Thomas fick ta ett truckkörkort. 

Nu jobbar Thomas med textilbalarna och sätter standard för vikten och storleken på dem. Han håller också koll på åtgången av förbrukningsmaterial som emballage och beställer hem nytt.

–Att lasta textilbalar är som att spela Tetris. Det är millimeteranpassning som gäller för att det ska bli bra och för att maxa lastutrymmet. Det här arbetet har blivit lite min nisch.  Det märks om man är borta ett par dagar när man har en specialfunktion med trucken.

Stoltheten avspeglas tydligt i ögonen på Thomas när han berättar om sitt jobb och det går inte att ta miste på engagemanget. Orden är snabba och han är ivrig när han förklarar hur arbetet med textilbalarna går till - eller rangeringen som Thomas berättar att det heter. 

En förändringsresa med jobbet som bas

Nu har Thomas ett väldigt konkret mål i sikte och det är att ta ett C-körkort så att han kan börja köra lastbil. Med ett lastbilskörkort kan han gå in som back up för de andra chaufförerna på jobbet, vid sidan av nuvarande arbetsuppgifter. Därför fokuserar han stenhårt på att klara körkortsutbildningen. 

–I fredags fick jag äntligen körkortstillståndet, säger Thomas.

Thomas trivs väldigt bra med sitt jobb och han talar varmt om arbetsplatsen och värdesätter umgänget med arbetskamraterna. Att bryta helt med drogerna var svårt på flera sätt, bland annat innebar det att alla hans gamla vänner försvann. 

–Den sociala biten med arbete är A och O. Mångfalden som finns på Sätra är unik och jätteviktig för mig. Jag skulle bli deprimerad om jag inte hade det här jobbet.

Vad räcker din gåva till?

0 kr

0 Kr
kr