Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Richard känner att han gör nytta

Man fixar till kläder på en skyltdocka.
Stockholms Stadsmission driver flera verksamheter som sociala företag med målet att få människor att närma sig arbetsmarknaden. Richard är en av de som arbetstränar hos oss.

Richard står och fixar till en skyltdocka i Stockholms Stadsmissions second hand-butik i Värmdö. Han har arbetstränat i butiken i fem månader. I början jobbade han 4 timmar i veckan. Nu jobbar han 75 procent.

-- Min handledare ville inte att jag skulle bli utbränd utan ville att jag skulle börja lugnt, säger Richard.

Var deprimerad

Richard har under de senaste åren pluggat, jobbat extra men även varit deprimerad och sjukskriven. När Richard började arbetsträningen i second hand-butiken var han fortfarande deprimerad och ganska isolerad från omvärlden.

-- Det har varit jättebra för mig att arbetsträna. Jag känner mig väldigt välkommen här och trivs med kollegorna, säger Richard.

Känner att han gör nytta

Under de åren Richard satt hemma kände han sig värdelös och att han inte kunde bidra till något.

-- Så känner jag inte idag. I butiken gör jag nytta och skillnad för mig själv och kanske även för någon annan, säger Richard.

För Richard har den största vinsten med arbetsträningen varit att hans välmående.

-- Jag har kommit igång med styrketräningen igen och jag har börjat med medicin sedan jag började arbetsträna. Idag mår jag mycket bättre, säger Richard och ler försiktigt.

Viktigt med trygghet och arbetsglädje

Målet med arbetsträningen i Stockholms Stadsmissions sociala företag är att de som arbetstränar ska utvecklas och ta sig närmare arbetsmarknaden.

Jon Falk är butikschef i second hand-butiken på Värmdö.

-- Många har varit borta länge från arbetsmarknaden och vi vill att man ska känna sig trygg här. Det är viktigt att vi direkt fångar upp de som kommer hit för att arbetsträna. Vi hjälper till att bygga upp de som arbetstränar så de kan känna arbetsglädje igen och få ett slags driv som de kan ta med sig, avslutar Jon Falk.

Jon Falk, butikschef, och Richard hjälps åt att bära en soffa.
Jon Falk, till vänster, och Richard flyttar en soffa i second hand-butiken i Värmdö.

Förra året arbetstränade 584 personer i Stockholms Stadsmissions sociala företag. Av dessa gick 289 personer igenom hela Stockholms Stadsmissions program för arbetsträning. När 2019 var slut hade 38 procent av dem gått vidare till arbete eller studier.