Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kusligt kul på höstlovet

Barn pysslar under höstlovsaktiviteterna på Unga Station Husby, november 2022. Foto: Fanny Siltberg
2022-11-04
Stockholms Stadsmissions verksamheter för barn och unga finns för att alla barn och deras familjer ska ha tillgång till en meningsfull fritid och ett tryggt sammanhang att delta i utanför skoltid. Loven, som annars kan vara en svår tid för familjer med knappa resurser, är fullspäckade med aktiviteter för hela familjen på våra Unga Stationer.

Händelserika dagar 

På Unga Station i Husby är det full rulle under höstlovet. Lokalerna, som för tillfället är klädda med spindelnät, girlanger av pumpor och halloween-pynt i orange och svart, har förvandlats till olika aktivitetsstationer. Vid ett bord står barn på kö för att få en ansiktsmålning av barnombudet Dalia, vid ett annat pågår en intensiv fladdermus-produktion av play doh-lera. En trappa upp pyntas stora pumpor med läskiga ansikten i svart tusch.  

Wafa sitter bredvid under tiden som hennes dotter får en ansiktsmålning. Hon har nyligen flyttat från Uppland till Stockholm och hörde talas om Unga Station via en vän. 

– Det är jättekul att komma hit. Mina andra två barn är på förskolan idag, så då passar det perfekt för mig och min dotter att komma hit. Den här typen av verksamheter fanns inte där jag bodde förut.   

Wafa, mamma till tre barn

Stämningen är uppsluppen, och i avdelningen för lite yngre barn sitter föräldrar och småpratar medan deras barn leker tillsammans på golvet. Under skolloven fokuserar Stockholms Stadsmissions verksamheter för barn och unga på att anordna extra mycket aktiviteter. Under veckan anordnas utflykter till både Skansen och Nordiska museet. Dessutom har ett höstlovskollo anordnats på Stockholms Stadsmissions kollogård för att barn och deras familjer ska få en möjlighet att resa i väg i några dagar, en möjlighet de inte alltid har annars.  

Det meningsfulla mötet 

På andra sidan stan förbereder kollegorna på Unga Station Vårberg för Mötesplats familj – en regelbunden aktivitet som riktar sig till barn och unga mellan 0–20 år och deras familjer. Vanligtvis kommer upp emot 100 deltagare vid varje tillfälle, för att äta tillsammans, leka och pyssla, och delta i samtalsgrupper. Även här är det fullt fokus på Halloween. Konferensrummet har förvandlats till biosalong där barn sitter utspridda i stora saccosäckar och fnissar i kapp till filmen Hotell Transylvanien. I allrummet deltar föräldrar i en samtalsgrupp, medan deras barn pysslar tillsammans med Stockholms Stadsmissions medarbetare. 

Carla är timanställd på Stockholms Stadsmission och brukar jobba på Unga Station Vårberg på onsdagar. Idag håller hon ställningarna i rummet för de allra yngsta barnen. Hon har tidigare studerat beteendevetenskap på Stadsmissionen Folkhögskola och har länge velat jobba på just Unga Station.  

– Nu har jag lyckats ordna mina veckor på ett sätt så att jag kan vara här regelbundet. Det är jätteroligt. Jag brukar vara ganska trött när jag kommer hit, men de senaste veckorna har jag gått härifrån och känt mig, ja, lycklig. Hur ofta kan man säga det, egentligen? 

Hon berättar att hon får energi av alla människor hon möter här.  

– Det är något med det meningsfulla mötet, och det kan ju handla om både föräldrar och barn, som gör mig väldigt glad.