Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Unga Station blev Jennys räddning

Två kvinnor samtalar i en soffa
Under tonåren bodde Jenny i familjehem och var under perioder bostadslös. Som ung träffade hon en våldsam, alkoholmissbrukande man som lämnade henne med två små barn. Tack vare Unga Station fick hon en trygg punkt och orken att vända sin livssituation.

En dålig familjerelation resulterade i att Jenny vid 15 års ålder själv tog kontakt med socialtjänsten och blev placerad i ett familjehem. Hennes nya boendesituation blev kortvarig. Istället blev vännernas extramadrasser och att tälta i Skärholmen tillfälliga boendelösningar. När Jenny var 16 år, och fortfarande bostadslös, träffade hon sin dåvarande pojkvän Pontus.

– Jag föll pladask för Pontus som dessutom hade ett ordnat liv med jobb och hus. Men tryggheten blev kortvarig. Pontus hamnade i en livskris. Vi fick barn. Han blev varslad från sitt jobb och hans pappa blev sjuk. Det blev för mycket och han gick in i en djup depression. Han drack mycket och drog på sig skulder. Vi bråkade väldigt mycket.

Fick två barn i snabb följd

Jenny födde dottern Tove, strax innan sin 18-årsdag. Ett år senare väntade Jenny sitt andra barn, Elliot. Det var då allt drogs till sin spets.

– När jag var gravid i fjärde månaden med Elliot, slängde Pontus mig genom köket. När barnen for illa var det inte värt att stanna kvar. Jag ställde ett ultimatum. Vi var tvungna att jobba på vår relation. Situationen blev bättre. Men en morgon gick han ut genom dörren och kom inte tillbaka. Han lämnade allt och försvann.

”Verksamheten har gett mig trygghet och gemenskap, och stärkt mig som människa.”

Jenny, 25 år

Kvar stod Jenny. Ett år innan separationen hade hon på nätet hittat information om en verksamhet som hette Unga Station, men hade inte haft mod eller ork att gå dit. Det gjorde hon nu.

– Att komma hit blev en vändpunkt. Först var jag helt förkrossad över att Pontus hade lämnat mig. Jag skulle flytta till Hagsätra på egen hand med en ett och ett halvt-åring och var dessutom gravid. Det kändes övermäktigt. När jag i dag ser tillbaka, är det konstigt nog en av de lyckligaste perioderna i mitt liv. Det var då jag fann Unga Station. Det blev min räddning.

Unga Station en fast punkt i tillvaron

Unga Station blev en trygg punkt för Jenny efter att ha levt isolerad och utan vänner. Personalen fick Jenny att orka kämpa. Varje vecka besökte hon och barnen öppna förskolan där de träffade andra familjer, fikade och pratade.

– Jag lärde känna Unga Station genom öppna förskolan, men har även varit med på en föräldrakurs. Jag började även med samtalsstöd när Elliot föddes, där vi pratade om mina tankar och funderingar kring separationen och pappans plötsliga försvinnande. Den kontakten följde med under flera år och jag har delat massor med glädje och sorg. De ser mig som en människa.

Tacksam för sommarkollo

När sommaren började närma sig anmälde Jenny familjen till Unga Stations sommarkollo på kollogården Vännebo, utanför Strängnäs.

– Det var en fantastisk upplevelse och vecka. Vi hade utomhusbio med popcorn och filtar på kvällen när barnen sov. På dagarna paddlade vi kajak, bastade och spelade fotboll. Barnen skrattade och busade med varandra och föräldrar och personal turades om att passa barnen. Jag känner mig otroligt tacksam som gavs möjligheten att åka på kollo. Jag hade aldrig kunnat ge det här till mina barn, om det inte vore för Unga Station och givarna.

I dag lever Jenny ett ordnat liv tillsammans med sina tre barn och sambon. Nu vill Jenny ge tillbaka av det hon har fått.

– Mitt liv har börjat ordna upp sig. Nu när jag har en trygg tillvaro har jag möjlighet att fokusera på andra. Jag vill arbeta som volontär när barnen är större. Nu är det min tur att ge.

Skribent Anna Rydegran

Fakta Unga Station 

Unga Station är Stockholms Stadsmissions hus för barn, unga och familjer som på olika sätt lever i utsatthet och upplever svårigheter i livet. De barnfamiljer som lever under väldigt svåra ekonomiska förhållanden kan söka ekonomiskt stöd hos oss. Vi arbetar även långsiktigt genom samtal, ombudsmannaskap vid exempelvis myndighetskontakter, nätverksarbete, föräldrautbildning samt ekonomisk rådgivning.

För att familjerna ska få ett avbrott från vardagen och orka förändra sin livssituation erbjuder vi även kolloverksamhet, utflykter och aktiviteter. Unga Station finns i dag på tre ställen i Stockholm – på Söder, i Järva och i Vårberg.