Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Unga Station Söder gav sammanhang och stöd

Unga station söder
2023-01-03
Selma är en av de tonåringar som sökt sig till Mötesplats tjej, som är en del av vår verksamhet Unga Station Söder. Här kan tjejer i åldrarna 13–20 umgås, äta och gå på aktiviteter tillsammans. Under skolloven planeras utflykter och deltagarna får komma med förslag på vad de ska göra.

Unga Station Söder är en av Stockholms Stadsmissions mötesplatser för barn, unga och familjer som på olika sätt lever i utsatthet. Selma är 13 år och började besöka Unga Station tillsammans med sin familj efter att ha fått tips från en granne. 

– Vi började komma hit på familjekvällen som hålls på torsdagar. Familjerna som kommer kan umgås och prata med varandra. Vi brukar äta mat, hänga och kolla på film. Det finns också ett separat rum för tonåringar, säger Selma. 

En plats för gemenskap och aktiviteter 

Det var genom samtal med personalen som Selma fick information om att det också fanns en tjejverksamhet på mötesplatsen.  

– Jag fick tid för att prata med en person som jobbar här. Jag behövde prata med någon, och berättade för henne att jag inte har så mycket aktiviteter efter skolan och att jag inte hade vänner att vara med. Då berättade hon för mig att Unga station också har en verksamhet för unga tjejer, och det var något jag gärna ville gå på. 

– På måndagar äter vi lunch, man hänger och pratar och det går att pyssla. På tisdagar är det läxhjälp, då är två personer från personalen här och hjälper. Jag har inte behövt hjälp med läxorna men kommer hit på tisdagar ändå för att umgås, säger Selma. 

Aktiviteter och utflykter under skolloven 

–När det är lov så brukar det finnas utflykter som man kan anmäla sig till. Idag har vi bio och imorgon ska vi ut och äta middag. I somras fick vi åka på kollo. 

– Vi brukar komma på förslag på vad vi ska göra på loven, jag kom på förslaget att jag skulle laga persisk mat till alla på fredag. Så det går att laga mat från sitt hemland här om man vill. Det är jätteroligt. Jag har inte riktigt bestämt vad jag ska laga, men jag har sagt att jag vill komma lite tidigare för att hinna laga mat, så att maten är redo när alla kommer, fortsätter hon. 

Gemenskapen lockar 

För Selma har Mötesplats tjej varit en plats som gett henne ett nytt sammanhang och gemenskap, men även en plats för råd, stöd och hjälp med vardagen. 

–Det är roligast att hänga med folk, lära känna andra personer och få nya vänner. Det går också att prata med någon om man behöver det. Jag brukar komma hit för att hänga i stället för att bara vara hemma. Om jag hade varit hemma hade jag varit deprimerad, så jag vill slippa vara det och i stället komma ut och få frisk luft och hänga här, säger Selma. 

Hon tror att det är fler som skulle trivas på Mötesplats tjej. Hennes bästa vän har också börjat kommit hit och Selma har nyligen tipsat en klasskompis om Unga Station. 

– När det händer saker och man verkligen behöver prata med någon så kan man få tider och komma hit och prata med någon. Ibland kan man få hjälp av det. Jag hade det jättetufft med familjen och jag kom hit och pratade och fick ganska bra hjälp.  

–Jag skulle verkligen rekommendera andra ungdomar att komma hit. För unga som inte har någonting att göra efter skolan eller är hemma hela tiden är det här en bra plats att vara på. Om man behöver prata med någon så går det verkligen att lita på personalen som finns här. De har tystnadsplikt och kan hjälpa dig, avslutar hon. 

Selma heter egentligen något annat