Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hyr ut boende åt en ungdom

Har du plats i ditt hem och vill göra en insats för en medmänniska? Du kan hyra ut ett rum eller del av hem till en gymnasieungdom som fått uppehållstillstånd.

För de ungdomar som har fått ett uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen är skolan mycket viktig för ungdomens framtid. En förutsättning för att klara skolgången är att ungdomen får studiero med en trygg plats att sova, äta och studera. Du kan hjälpa till genom att hyra ut/ upplåta rum i ditt hem.

Vad innebär det att hyra ut rum till en ungdom?

Ungdomar som fått uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen har rätt till ekonomiskt bistånd från kommunen för att kunna betala hyra och uppehälle. Därför krävs att ni upprättar ett hyreskontrakt vilket är en trygghet för både dig och din hyresgäst.

Vi ser gärna att du delar vår värdegrund om alla människors lika värde och lika rättigheter. Stockholms Stadsmission hävdar alla människors rätt till kärlek och värme, rätt till nya livschanser och förmåga att välja och ta ansvar. Genom att hyra ut ett rum gör du en konkret skillnad för en medmänniska. 

Vilka är ungdomarna och vilket stöd finns?

Detta är gymnasieungdomar som fått tillfälligt uppehållstillstånd och som fyller eller har fyllt 18 år. Ungdomen får under boendetiden rådgivning och stöd via Stockholms Stadsmission. Här ingår bland annat att se till det juridiska läget men även att hitta rätt hjälp inom vård, utbildning och socialt stöd.  

Varför gör Stockholms Stadsmission detta?

Vi har fått ett föreningsbidrag av Stockholms stad för att stötta ensamkommande unga som fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen att hitta ett tryggt boende. Ett tryggt boende är även en förutsättning för att klara av sin utbildning och skolgång.

Vad är skillnaden mellan fadderhem, familjehem och att hyra ut till ungdom?

Som fadderhem erbjuder du plats i ditt hem under en kortare period, ofta mindre än ett år, åt en ungdom i väntan på asylbeslut. Stockholms Stadsmission är länken mellan fadderhemmet och ungdomen men det är ungdomen som själv fattar beslut om vad som är en bra boendelösning. 

Vid placering i familjehem eller jourhem sker detta av handläggare på socialtjänsten eller kriminalvården. Som familjehem eller jourhem får du ersättning och placeringen kan vara under en längre period.

När du hyr ut rum har ni ett upprättat hyreskontrakt mellan dig och hyresgäst. Du får hyra, ungdomen ett rum. 

Hur får jag veta mer om att hyra ut?  

Hör av dig om något är oklart eller om du har fler frågor till bobyrantryggaboenden@stadsmissionen.se
Om du är intresserad av att hyra ut är vi tacksamma om du fyller i formuläret här till höger på sidan.