Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bli fadderhem åt en ungdom

Har du plats i ditt hem och vill göra en insats för en medmänniska? Som fadderhem får du chans lära känna och vara ett vuxenstöd åt en ungdom som sökt asyl i Sverige och som rotat sig i Stockholm.

När ensamkommande ungdomar som sökt asyl i Sverige och som fortfarande är kvar i asylprocessen när de fyller 18 år blir de av med sitt boende de fått via kommunen. De erbjuds då att flytta till Migrationsverkets boenden i andra delar av landet. Att vara fadderhem innebär att du upplåter plats i ditt hem under en kortare period så att ungdomen slipper ryckas upp från sin skola som ofta är det enda sociala sammanhang de har. Som fadderhem gör du en konkret skillnad för en annan medmänniska. 

Vad innebär det att bli fadderhem?

Som fadderhem upplåter du plats i ditt hem under en kortare period. Du kan bli fadderhem oavsett familjekonstellation och det finns inga formella krav på fadderhemmen. Det viktiga är att du delar vår värdegrund om alla människors lika värde och lika rättigheter. Stockholms Stadsmission hävdar alla människors rätt till kärlek och värme, rätt till nya livschanser och förmåga att välja och ta ansvar. I DN:s artikel "Det här är ett systemfel" kan du läsa mer om projektet och samarbetet med Stockholms stad. Här kan du också läsa om tre familjer som tagit emot ungdomar.

Vilka är ungdomarna?

Fadderhem erbjuds ensamkommande ungdomar som sökt asyl som fyller eller har fyllt 18 år. De bor i Stockholm, går i gymnasiet och skulle utan ett fadderhem tvingas flytta till Migrationsverkets boende i annan kommun i väntan på asylbeslut. 

Vilket stöd får jag som fadderhem?

Du som är fadderhem får tillsammans med ungdomen rådgivning och stöd kring asylprocessen. Du får också vägledning i hur man kan stödja den unge att hitta rätt hjälp inom vård, utbildning och socialt stöd. 

Får jag någon ersättning?

Ja, fadderhemmen får ett bidrag för att täcka vissa omkostnader och ungdomarna får drygt 60 kronor om dagen i ersättning från Migrationsverket. Men åtagandet är framför allt ideellt och bygger på att du är intresserad och nyfiken på att lära känna en annan person och vill göra en insats för en medmänniska. 

Vad är skillnaden mellan fadderhem och familjehem eller jourhem?

Som fadderhem erbjuder du plats i ditt hem under en kortare period, ofta mindre än ett år, åt en ungdom i väntan på asylbeslut. Stockholms Stadsmission är länken mellan fadderhemmet och ungdomen men det är ungdomen som själv fattar beslut om vad som är en bra boendelösning. 

Placering i familjehem eller jourhem är en helt annan sak och placering sker av handläggare på socialtjänsten eller kriminalvården. Som familjehem eller jourhem får du ersättning och placeringen kan vara under en längre period. 

Varför gör Stockholms Stadsmission detta?

Stockholms Stadsmission har fått ett föreningsbidrag av Stockholms stad för att stötta ensamkommande unga i asylprocess, att hitta ett tillfälligt boende. Genom att flytta en ungdom som rotat sig och går i skola, börjat skapa ett nätverk, till annat boende på annan ort, så motverkar också Migrationsverket den framtida integration för de ungdomar som får bifall på sin ansökan.

Det tycker vi är mycket olyckligt för de asylsökande ungdomarna och ett skäl till att vi stödjer ungdomarna i att hitta tillfälligt boende i Stockholm genom att efterlysa fadderhem fram till dess ungdomarna får besked i sina asylärenden.

Hur får jag veta mer om hur man kan bli fadderhem?  

Hör av dig om något är oklart eller om du har fler frågor fadderhem@stadsmissionen.se

Om du är intresserad av att bli fadderhem är vi tacksamma om du fyller i formuläret.