Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ung i asylprocess och söker boende?

Har du fyllt 18 år efter 1 juli 2017, förlorat ditt boende i Stockholm och går i skolan? Då kan du kontakta oss och få stöd med din boendesituation. Stockholms Stadsmission kan erbjuda vandrarhemsplatser eller plats hemma hos en privatperson, det vi kallar för fadderhem. 

När du som ensamkommande ungdom söker asyl i Sverige och fyllt 18 år blir du oftast av med ditt boende och måste flytta till Migrationsverkets boende i en annan kommun. Att bo i fadderhem innebär att du istället kan få plats hemma hos en privatperson under en kortare period så att du kan gå kvar i din skola. En plats på ett vandrarhem innebär ett lite mer självständigt boende men du kommer att ha kontakt med våra ungdomscoacher.

Vem kan bo i fadderhem?

Du som är ensamkommande ungdom har sökt asyl, som fyller eller har fyllt 18 år under perioden 1 juli 2017 till 30 juni 2018, kan ansöka om att bo i fadderhem. Kravet är att du går i skolan och att du bodde i Stockholms Stad när du fyllde 18 år och att du utan ett fadderhem måste flytta till Migrationsverkets boende i annan kommun.

Vilket stöd får jag som ungdom?

Du som ungdom får stöd i form av ett tillfälligt boende, antingen på vandrarhem eller hemma hos en privatperson. Du får till exempel hjälp med att förstå information från Migrationsverket, stöd i ta kontakt med andra myndigheter och möjlighet att bo under trygga förhållanden.

Får jag någon ersättning?

Du som ungdom får drygt 60 kronor om dagen i ersättning från Migrationsverket och medlemskap i Stockholms Stadsmissions Matmissionen, där du kan köpa billig mat. 

Vad kan jag göra själv?

Prata så fort du kan med din socialsekreterare som förklarar vad som händer efter att du har fyllt 18 år och inte längre har rätt att bo kvar på i ditt nuvarande boende. Du kan själv hjälpa till att hitta ett nytt boende om du känner någon som vill bli ditt fadderhem. Du och ditt fadderhem kan i så fall få stöd av Stockholms Stadsmission. 

Hur gör jag om jag är intresserad?

Mejla dina kontaktuppgifter till oss. Tänk på att inte mejla detaljerad information om din situation. 

Fadderhem
Anmäl ditt intresse genom att mejla oss!