Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bli familjehem eller jourhem

Stor familj sitter och äter lunch vid köksbordet.
Vill ni bli familjehem? Som familjehem eller jourhem öppnar du ditt hem en kortare eller längre tid för att hjälpa en person på vägen till ett självständigt liv. Att vara familjehem är berikande på många sätt och du och din familj får konsulentstöd och ersättning.

Vad innebär det att vara familjehem eller jourhem?

Familjehemmet står för en trygg, varm och stabil miljö. Familjehemsvården arbetar på uppdrag av socialtjänsten och Kriminalvården och tar emot barn, tonåringar och vuxna. Personer som är i behov av familjehem eller jourhem kan ha en missbruks- eller beroendeproblematik, ett kriminellt livsmönster eller vara i behov av skydd, ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa. Det kan också handla om ensamkommande ungdomar. Du kan välja om du vill öppna ditt hem för en ungdom eller en vuxen. Som familjehem får du chansen att lära känna och vara ett stöd för en annan människa på vägen mot ett bättre liv. 

Vem kan bli familjehem genom Stockholms Stadsmission?

Du är välkommen att bli familjehem oavsett familjesammansättning och boendeform. Det viktiga är att du delar vår värdegrund om alla människors lika värde och lika rättigheter. Stockholms Stadsmission hävdar alla människors rätt till kärlek och värme, rätt till nya livschanser och förmåga att välja och ta ansvar.

Stockholms Stadsmission arbetar i solidaritet med människor i utsatta livssituationer och vårt gemensamma uppdrag är att ge både akut hjälp och verka för en långsiktig, positiv förändring för den som bor i familjehem. Där har du och din familj möjlighet att göra skillnad.

Vad förväntar vi oss av dig som jourhem och familjehem?

En förutsättning för att vara ett bra familjehem eller jourhem är att du har engagemang, tid och tålamod. Att vara familjehem kan ställa dig och din familj inför utmaningar. De människor som placeras i familjehem har ofta haft ett tufft förflutet och kan ha många misslyckanden eller trauman bakom sig. Det är därför viktigt att du som familjehem har mycket tålamod, uthållighet och förståelse för din nya familjemedlem. Det kan vara bra att reflektera över detta innan du bestämmer dig för att bli familjehem. I många fall kan det ta lite tid innan alla bitar faller på plats för en fungerande vardag. 

Ett berikande uppdrag

Många av de personer som har engagerat sig som familjehem berättar att det har varit berikande på många sätt. Som familjehem får du följa en annan människa och göra konkret skillnad för den här personens framtid. Samtidigt är det också lärorikt när du får ta del av andra kunskaper och erfarenheter. 

Ersättning för familjehem och jourhem

I ditt uppdrag som familjehem åt Stockholms Stadsmission kommer du att få ersättning för ditt arbete. Vi utgår från Sveriges Kommuner och Landstings ersättningsnivåergällande arvode och omkostnadsersättning.

Vad kan du förvänta dig av oss på Stockholms Stadsmission?

  • En familjehemskonsulent kommer att följa dig under hela ditt uppdrag och vara tillgänglig när du behöver råd och stöd och ge dig professionell handledning. Våra familjehemskonsulenter är högskoleutbildade och har erfarenhet av socialt arbete i olika former. Familjehemskonsulenten gör regelbundna besök hos dig och din familj och håller i kontakten med socialtjänsten.
  • Du erbjuds Stockholms Stadsmissions grundutbildning för volontärer. Detta betyder inte att det är en volontärinsats men utbildningen är en bra grund för att förstå vilket sammanhang du kommer att verka inom.
  • Möjlighet att utbyta erfarenheter med andra familjehem genom regelbundna träffar. Träffarna har olika teman och arrangeras av Stockholms Stadsmission. 
  • Du har tillgång till vår telefonjour dygnet runt, året om.

Familjehemsutredning; hur går det till?

  1. Fyll i intresseanmälan till höger på denna sida.
  2. Vi kontaktar dig och skickar sedan ett mer omfattande underlag som vi vill att du fyller i.
  3. I samband med att du fyller i enkäten beställer du intyg från polis- och belastningsregistret, socialtjänsten i den eller de kommuner du bott de senaste fem åren, skuldfrihetsintyg från Kronofogden samt utdrag från Försäkringskassan.
  4. När vi tagit del av era handlingar bokar vi in ett möte hemma hos dig och din familj. Under mötet går vi igenom enkäten som du har fyllt i och vi gör även en djupintervju med dig och din eventuella partner. Vi bedömer er lämplighet som familjehem och sammanställer sedan utredningen i skrift.
  5. Sedan är ni redo för att ta emot er första placering.
Har du frågor om familjehem eller jourhem?
Kontakta Familjehemsvård
familjehemsvarden [at] stadsmissionen.se