Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nya boendelösningar präglas av gemenskap och hållbarhet

Hyresgästerna Björn och Nils i Stockholms Stadsmissions delningsboende Vega berättar hur det är att bo ihop.
2023-06-30
För att sänka trösklarna på bostadsmarknaden öppnade Stockholms Stadsmission under 2022, för första gången, ett delningsboende genom ett samarbete med Stena Fastigheter. Ett tryggt boende präglat av gemenskap och hållbarhet.

– Det är så här vår tvättstuga blir om ingen använder bokningssystemet, säger Tetiana som är en av tio hyresgäster i Stockholms Stadsmissions delningsboende, och håller upp ett kort på en stökig tågstation någonstans i Europa.

Ett skratt går genom köket där en handfull hyresgäster och personal från Stockholms Stadsmissions verksamhet Bobyrån står samlade runt bordet. Ett 50-tal vykort med olika motiv täcker nästan hela ytan. Idag är det husmöte och gemensam lunch. En av punkterna på agendan är att varje hyresgäst får sammanfatta de första fyra månaderna genom att välja ett motiv som illustrerar deras upplevelse. Björn plockar upp ett kort på en grupp människor som vandrar upp för en höjd.

– Det här är vi, vårt projekt tillsammans. Ett gäng som är på väg att uppnå något - vad det nu kan vara, säger han.

Övningen övergår i diskussioner om hur det går att bo ihop. Rutiner för tvättstugan, vilka sopor som ska sorterasvar, och vad som är en rimlig temperatur inomhus debatteras flitigt. I övrigt verkar de flesta vara överens om att den här lite osannolika konstellationen som nu bor ihop, fungerar bra. Och det är just det som är tanken.

Hyresgästerna Nils och Denny gör en övning med vykort på husmötet.
Hyresgästerna Nils och Denny väljer vykort under övning på husmötet i delningsboendet Vega.

Innovativa boendeformer gör det enklare bo tryggt och långsiktigt

Idag har allt fler människor stora svårigheter att ta sig in på bostadsmarknaden av rent ekonomiska orsaker. Det är ofta ett resultat av begränsade ekonomiska resurser, brist på kontakter och för kort tid i den vanliga bostadskön. Det kallas för strukturell hemlöshet och är ett växande problem i Sverige. Därför startade Stockholms Stadsmission delningsboendet. Syftet är att sänka trösklarna till bostadsmarknaden genom att utforska innovativa boendeformer som gör det enklare för människor att bo tryggt och långsiktigt, till ett överkomligt pris. Sedan oktober bor tio personer i åldrarna 23 till 71 år, med olika sysselsättningar och livssituationer, i delningsboendet. De delar lägenheten som rymmer 150 kvadratmeter gemensamma ytor och tio privata rum.

– Vi ser att det finns ett stort behov av nya typer av boendeformer och är därför väldigt glada över att kunna erbjuda våra målgrupper nya alternativ. Människor mår bra av gemenskap, egenmakt och delaktighet – något som våra hyresgäster nu kan ta del av, säger Pernilla Parding, områdeschef Bostad på Stockholms Stadsmission.

Rätt stöd för att komma vidare

Björn är 61 år. Han är arbetssökande och har i perioder haft svårt att få tillvaron att gå ihop.

– Det är skitbra att det finns sådana här kollektivboenden. Innan jag flyttade hit så hyrde jag in mig i ett rum hos min syster och det var katastrof för vår relation. Det här boendet räcker för mig och det är en billig hyra, men jag skulle gärna vilja ha något eget på sikt, säger han.

Hyresgästen Björn berättar om sitt liv.
Hyresgästen Björn sitter vid matbordet i delningsboendet.

Björn har ett långt arbetsliv bakom sig. Han berättar att det mesta fungerat bra så länge han haft jobb och fast bostad, men så fort någon av de delarna försvunnit har det blivit svårt att få vardagen att gå ihop. För en tid sedan blev han av med sin anställning och behövde stöd i att komma vidare.

– Det behövs inte mycket för att hela slottet ska rasa för min del. Jag blev uppsagd och då gick allting i botten. Jag kan ha svårt att ta tag i saker och kan behöva en del stöttning i det. Det är många som missförstår mig när jag försöker förklara min livssituation. De tycker liksom att ’du är en stor redig karl, du ska väl kunna klara av att ordna ett eget boende själv’. Men det är inte så lätt, det är inte så jag känner mig inombords. Jag kommer inte på de självklara möjligheterna som andra ser.

Björn spenderar just nu sina dagar med att söka jobb. Han beskriver själv att han upplever att livet har varit tufft, och att det ibland kan vara svårt att känna hopp. Trots det har han en tydlig omtanke för människorna omkring sig. Under husmötet småskämtar han med de andra och kommer med många förslag på hur de gemensamma rutinerna kan bli bättre. Han har en stark röst som hörs mycket i diskussionerna, men hans framtoning är ödmjuk. Gruppövningens sista fråga handlar om förhoppningar på året som kommer.

Björn plockar upp en bild av en diamant som ligger på en åker.

– Jag hoppas på rikedom, inte bara i pengar, utan i tur och tillfälligheter – ett rikare liv helt enkelt.