Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Translate
Translate
Sök
Sök

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

”Om man får rätt hjälp så kan man själv vara ett stöd till samhället”

Bild i motljus på en ungdom som tittar ut genom ett fönster
Under sin första tid här bodde Majid Nazari på ett boende i Upplands Väsby. Strax innan han skulle fylla 18 år fick han via socialtjänsten erbjudande om att flytta till Stockholms Stadsmissions stödboende för unga och testa ett träningsboende.

Jag visste inte var boendet låg men utan att jag sett lägenheten eller visste var den låg så tackade jag ja. Jag hade en god man som sa att Stockholms Stadsmission var bra. Han sa att jag kommer att träffa svenskar och det är bra för språket och för framtiden. Han var jätteglad så då tänkte jag att det säkert var bra, berättar Majid.

Majid Nazari kom till Sverige i slutet av 2011. Familjen är kvar i Iran och Majid reste hit ensam, 16 år gammal. 

Träningsboendets lägenheter har ett rum och kök. I anslutning till verksamheten finns också ett större kök för gemensamma middagar, ett vardagsrum och ett bibliotek. 

När jag flyttade hit så hjälpte en av mina coacher Camilla mig att fixa grejer. Vi var och handlade tillsammans på IKEA. När jag såg lägenheten blev jag jätteglad! Mitt i stan, jag trodde inte jag skulle få så bra lägenhet. Jag går i skolan på Kungsholmen så det är nära. Jag var stolt och glad. Fastän jag inte visste så mycket om Stockholm så var jag glad över att bo i stan. Mina kompisar fick lägenheter långt utanför stan. Jag fick den bästa platsen, säger Majid.

Engagerad personal

Varje ungdom på träningsboendet har två coacher för att det alltid ska finnas minst en person ungdomen kan vända sig till. Majid träffade sina coacher Camilla och Adnan en gång i veckan för att äta eller hitta på aktiviteter tillsammans. Och från Stockholms Stadsmissions volontärverksamhet ger volontärer extra stöd, som till exempel läxhjälp.

Jag kom ju själv till Sverige men jag hade jättebra kontakt med personalen. Det kändes bra att inte vara helt ensam. Jag fick läxhjälp genom träningsboendet och tillsammans med de andra ungdomarna hittade vi på olika aktiviteter, berättar Majid. Han fortsätter: 

När jag träffade coacherna kände jag att de verkligen ville hjälpa, de var engagerade. Adnan var träningsledare på Friskis och Svettis. När jag var deprimerad ett tag så ordnade träningsboendet gymkort åt mig så att jag och Adnan kunde träna tillsammans några gånger i veckan.

När jag träffade coacherna kände jag att de verkligen ville hjälpa, de var engagerade.

Kontakt med en fadderfamilj

Majid berättar att han genom träningsboendet fått en fadderfamilj som ger honom extra stöd.

Jag har bra kontakt med dem, jag känner mig som en del av deras familj. Det är bra om man har kontakt med en familj, inte bara andra som bor ensamma. Eftersom att vi bodde med våra familjer förut men inte har dem närvarande här. Jag kallar dem inte fadderfamilj längre, det känns som min familj.

Praktik och jobb genom Stockholms Stadsmission

Coacherna på träningsboendet försöker hjälpa de boende att genom sitt och organisationens kontaktnät ordna praktikplatser och jobb. Majid har varit i flera av organisationens verksamheter. Majid berättar: 

Jag fick hjälp att skriva CV och genom personalen fick jag hjälp att fixa jobb på äldrekollot på Stenfasta. I år blir det min tredje sommar där. Jag jobbar också på Stadsmissionens ungdomsmottagning där jag är värd för ensamkommande. Jag jobbar också som kontaktperson för ensamkommande ungdomar. Jag går ut med dem och frågar om hur de mår. Jag berättar om mina erfarenheter och ger dem råd på vägen.

Eget boende 

Sedan ett år tillbaka bor Majid i egen lägenhet, ett ungdomskontrakt som han fått genom Stockholms bostadsförmedling. 

Man får bo kvar på träningsboendet tills man fyller 21 men jag flyttade redan när jag var 20 år. Camilla ställde mig i bostadskö samma dag jag fyllde 18 så jag hade många poäng och fick en egen lägenhet och tackade ja. Jag bodde på träningsboendet när jag behövde hjälp men när jag kände att jag klarade mig själv så flyttade jag ut. 

Nu går Majid sista året på Vård- och omsorgslinjen och vill därefter söka jobb inom hemtjänsten. 

Alla ungdomar behöver bra hjälp

Jag fick hjälp att hitta lägenhet, läxhjälp, hjälp att fixa jobb. Jag märkte att personalen har ett riktigt intresse av att hjälpa ungdomar. Personalen vill hjälpa från hjärtat. Jag tycker att alla som kommer till Sverige ska få bra hjälp. Från början kan man inte så mycket. Inte språket och inte kulturen. Men om man får rätt hjälp så lär man sig och man kan själv vara ett stöd till samhället. Jag ser även ungdomar som inte får rätt hjälp, senare kan de inte hjälpa samhället själva heller. När jag träffar någon personal från Stadsmissionen så ser jag att det betyder mycket för dem att det har gått bra för mig. De är väldigt snälla och hjälpsamma, det säger jag från hjärtat, avslutar Majid.

Jag fick hjälp att hitta lägenhet, läxhjälp, hjälp att fixa jobb. Jag märkte att personalen har ett riktigt intresse av att hjälpa ungdomar. Personalen vill hjälpa från hjärtat. 

Vi värnar om deltagarnas integritet, därför har personen på bilden inget med texten att göra.

Uppdatering: Majid bodde tidigare på träningsboendet och bor nu i egen lägenhet.