Kronprinsessan Victoria besöker Stockholms Stadsmissions delningsboende i Vega

Kronprinsessan Victoria pratar med en hyresgäst när hon besöker Stockholms Stadsmissions delningsboende i Vega.
2023-05-19
Tisdagen den 9 maj besökte Kronprinsessan Victoria vårt delningsboende i Vega som erbjuder ett tryggt boende till personer dom befunnit sig långt från ordinarie bostadsmarknad.

Kronprinsessan är beskyddare av Stockholms Stadsmission sedan 2010 och har besökt flera av våra verksamheter genom åren. I höstas besökte hon våra verksamheter Baba, Vuxenutbildning och Källan Järva. Den här gången var det Stockholms Stadsmissions delningsboende i Haninge kommun som fick besök. Det är ett samarbete med Stena Fastigheter och ett led i att sänka trösklarna på bostadsmarknaden. I dag bor tio hyresgäster mellan 21 och 76 år, alla med olika bakgrunder, i den nyproducerade och modernt inredda bostaden. De har egna låsbara rum med eget badrum och delar på övriga gemensamma ytor.

Syftet med kronprinsessans besök var att tillsammans med Stockholms Stadsmissions medarbetare delta i det dagliga arbetet med att stödja de boende till att tillgodose basbehov, få meningsfull sysselsättning och egen försörjning.

Kronprinsessan fick en rundtur på delningsboendet i Vega

När kronprinsessan kom till lägenheten på eftermiddagen välkomnades hon av tre av hyresgästerna som visade henne runt i den gemensamma lägenheten och de egna rummen. Under rundturen berättade de om sina liv, med allt vad livet innehåller av drömmar, bakslag och nya möjligheter och hur de hamnat i delningsboendet i Vega.

Efter rundturen dukades det fram fika i köket och kronprinsessan var inte sen att hjälpa till.

Kronprinsessan Victoria fikar och pratar med en hyresgäst på delningsboendet i Vega.

Fika och prat om livet och att bo i ett delningsboende

Medan de fikade berättade de boende mer om hur det funkar att bo tillsammans. Det händer såklart att de har olika åsikter om saker, som exempelvis att hålla ordning, men de lär sig också av varandra och tar hand om varandra. Jane, en av hyresgästerna, berättar att Peter som också bor här, oroligt brukar fråga om hon får i sig ordentligt med mat och delar med sig av maten han själv lagar.

–  Jag tycker att det låter som vilket boende som helst, sa kronprinsessan och berättade leende att hon kände igen sig.

De hyresgäster som var med vid besöket berättade efteråt att det var ett möte som betydde mycket för dem.

Jane och Peter heter egentligen något annat.