Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Trygghet för kvinnor i hemlöshet

Två kvinnor sitter i en soffa och pratar med varandra. Den ena har en dator i knät.
På vår verksamhet för EU-medborgare och tredje landsmedborgare, Crossroads, finns en avdelning som riktar sig till kvinnor.

– Kvinnor i hemlöshet är en otroligt utsatt grupp. Att dessutom vara kvinna och tillhöra en minoritetsgrupp och hemlös ökar utsattheten ännu mer.

Det är varmt och ombonat i rummet som tillhör kvinnoavdelningen på Crossroads. Några kvinnor kommer ut från tvättrummet och hejar på Camilla och Alexandra som jobbar som ombud på Crossroads. Hit kommer 30-50 kvinnor varje vecka för att få basbehovsstöd.

– Det ska kännas mysigt att komma hit. Målet är att skapa ett tryggt rum att komma till när man varit ute hela dagen. Vi brukar ha på musik och ofta leder det till spontandans och skratt, säger Camilla.

Verksamhet efter behoven

Kvinnorna som kommer hit råkar ofta ut för exploatering, marginalisering och fördomar  vilket gör det extra svårt för dem att komma ur den situation de befinner sig i.

– De är fattiga migranter som är hemlösa och många är utsatta för patriarkalt förtryck. Många kvinnor har blivit fråntagen rätten till skolgång. När de kommer hit för att äta, duscha och tvätta kläder här på kvinnoavdelningen ger det oss en möjlighet att lyssna till vad kvinnorna har för behov och vad de önskar få hjälp med. Sedan styr vi verksamheten mot deras uttryckta behov.

Det har bland annat resulterat i att Alexandra har börjat en alfabetiseringsprocess där kvinnor först får lära sig skriva sitt namn för att i slutet av processen kan fylla i formulär själv.

– Kvinnorna är ofta beroende av något som kan läsa, vilket gör tillgången till information både begränsad och filtrerad, säger Camilla.

Frågestund om reproduktion

Något annat som det finns stora brister i är de reproduktiva rättigheterna bland kvinnorna.

– Många saknar kunskap om menscykeln och olika gynekologiska besvär som kan uppstå. Det gör att de inte alltid kan identifiera vissa hälsoproblem och har inte tillgång till vård. Och när man inte kan läsa vet man inte var man kan få hjälp eller vilken hjälp man kan få. Vi hade en filmvisning på deras språk med en frågestund efteråt för att öka kunskapen. Eftersom många inte kan läsa är det svårt att hitta adresser till vård om man blir gravid eller behöver vård inom gynekologi. Därför jobbade vi för att få vården hit och nu kommer Mika Hälsa hit för att kvinnorna ska kunna göra gynundersökningar i ett rum vi ställt i ordning.

Upprätthålla kontakten med barn

– Vi fortsätter samla information om kvinnornas behov och utvecklar projekt som kan stärka dem som personer och svara upp mot behoven. Vi jobbar just nu med ett projekt som heter Solros, säger Alexandra.

Målet med projektet är att kvinnor ska kunna hålla kontakt med sina barn i hemlandet. Många av kvinnorna har varit här länge och har inte kontakt med sina barn som är kvar i hemlandet. Av olika anledningar har många kvinnor inte tillgång till en mobiltelefon, än mindre en som möjliggör att de kan koppla upp sig för att se sina barn. Därför har Crossroads nu bland annat köpt in surfplattor som kvinnorna ska kunna använda för att ha kontakt med sina barn och anhöriga i hemlandet.

– Vi ska skapa kontakt med organisationer i hemlandet så att kvinnorna kan få se sina nära och kära, säger Alexandra.

En paus från livssituationen

Camilla och Alexandra tycker det känns fint att kunna ge kvinnorna en trygg stund för sig själv inne på avdelningen.

– Kvinnorna får en stund som är lite lättsam, de får skratta och pausar från den livssituation de står i. De skrattar och har inte axlarna uppe vid öronen av stress och oro som de ofta har annars.