Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Pejjes många frågor - tiggare, längtan och mobiltelefoner

Bild på omslaget Pejjes många frågor
Pejjes många frågor är en bok om det som alla ser, men tycks ha så svårt att prata om. Den är framtagen i samarbete med Bonnier Carlsen och skriven av författaren och leg. psykoterapeuten Inger Ekbom. Idén till boken uppkom i samband med kampanjen Prata med barnen där barns frågor till tiggare samlades in och besvarades.

Boken handlar om Pejje som en dag när han inte är riktigt frisk får följa med till pappas jobb. På vägen till jobbet ser Pejje en kvinna med långa vackra flätor. Men hon sitter direkt på den våta asfalten, inte ens en stol har hon. Och på fotografiet hon håller i handen syns två barn som Pejje nästan tycker tittar honom rakt i ögonen. Konstigt att pappa knappt lägger märke till henne och barnen på fotografiet.

I slutet av boken finns också intervjuer med människor som försörjer sig genom tiggeri. De besvarar några av de frågor som kampanjen Praata med barnen från 2015 samlade in som till exempel - Varför är du fattig? Finns det en boss som tar pengarna du får? Är du verkligen fattig om du har en mobiltelefon?

Varför skrev du en bok om tiggeri?

– Vår gatubild har förändrats, oavsett var i Sverige vi befinner oss. Vi ser och möter fattigdom på ett helt annat sätt idag än vad vi gjorde för några år sedan. Det är något vi behöver prata med våra barn om. Barn har ofta väldigt konkreta frågor som vi behöver ta på allvar: Varför sitter hon här och tigger? Var är hennes barn? Kan vi bli fattiga? säger Inger Ekbom.

Varför har du valt just barnets perspektiv som ingång till ämnet?

– Att som förälder eller vuxen försöka se det som barnet ser hjälper oss att börja prata om det vi upplever tillsammans och att fånga upp frågor som barnet har. Jag vill utgå från den verklighet som ett barn möter och göra den pratbar och så begriplig som möjligt.

Dela med dig av någon insikt du själv fått genom arbetet med boken.

– En sak jag blivit påmind om – och som jag egentligen visste – är att barn verkligen vill hjälpa till. Och att de tänker väldigt klokt. De vill förstå och behöver få kunskap - något som vi alla behöver skaffa oss, säger Inger Ekbom.

Beställ boken

Boken finns att låna på biblioteket och att köpa i bokhandeln, till exempel hos Adlibris eller Konsladden.se/.