Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Två år i utsatthet – fick jobb på två veckor 

Glad person i mössa framför en verkstadsmaskin
Mohammed Albasha hade sökt jobb i Sverige i över två år utan resultat. Han var hemlös och en flitig besökare på Stockholms Stadsmissions råd- och stödcenter Crossroads. Nu har han både ett arbete inom sitt specialistområde och ett eget hem.

– Jag är så glad att jag nu har ett jobb och ett tak över huvudet, säger Mohammed.

Många kommer till Sverige från resten av Europa i hopp om att få arbete. Men det är svårt att komma in på arbetsmarknaden särskilt för den som inte pratar språket så bra. 

Mohammed Albasha kommer från Libyen men har levt i Italien under flera år och arbetat med CNC-programmering på ett av Italiens största företag inom CNC. CNC står för Computer Numerical Control och är ett datorsystem som används för att styra verkstadsmaskiner. 

Förlorade jobbet i krisen 

Efter att ekonomikrisen drabbade Italien kunde inte Mohammed stanna kvar på det företag han arbetade på. För tre år sedan sökte han sig till Sverige för att försöka hitta arbete men utan resultat. Han blev en regelbunden besökare på Crossroads, Stockholms Stadsmissions verksamhet för EU-medborgare och personer med uppehållstillstånd i ett annat EU land. Många gånger var Mohammed först på plats för att få komma in på morgonen.

Mer fokus på arbetsintegration

Sedan i april 2017 arbetar Crossroads mer fokuserat med arbetsintegration och har anställt en särskild koordinator, Kenan Spinger, som ska matcha deltagarnas kompetens med efterfrågan hos företag. 
– Invandrare kan inte bara utföra okvalificerade yrken. Men många tar första bästa jobb för att vara säkra på att få något jobb över huvud taget. Vi tänker tvärtom och utgår från individens bästa sett till utbildningsnivå, erfarenhet och intresse, säger han. 

Stor efterfrågan på CNC-kompetens

När Kenan Spinger träffade Mohammed Albasha kunde han snabbt konstatera att förutsättningarna för Mohammed att få ett jobb i Sverige var goda eftersom CNC-programmering är ett bristyrke. Efter två veckor visade ett företag i Mora intresse för att eventuellt anställa Mohammed. I anställningen ingick vissa villkor både för arbetsgivaren och för Mohammed. 

– Vi kom överens om att om Mohammed skulle få en anställning skulle företaget hjälpa till med bostad och att Mohammed skulle få börja läsa SFI för att stärka sina kunskaper i svenska, berättar Kenan. 

Provanställning med chans till fortsättning

Båda parter gick med på villkoren och Mohammed åkte till Mora för en anställningsintervju och en rundtur i staden. Mohammed fick sedan en provanställning på fyra månader. 

– Jag är glad att jag kan tillföra något positivt på den svenska arbetsmarknaden. Att få arbeta med min yrkesprofession var en dröm och jag är tacksam att jag fick den hjälp för att nå den. Jag känner stolthet av att arbeta och tjäna mina egna pengar. Jag tackar Crossroads och Kenan för all den hjälp jag har fått, säger Mohammed. 

Motivera för att nå förändring 

Jämfört med många andra länder är Sverige sämre på att ta tillvara den kompetens som invandrare har. Det tar lång tid för en utlandsfödd person att få arbete i Sverige. För att ge mer stöd för människor att komma i jobb arbetar Stockholms Stadsmission allt mer med just arbetsintegration. Det sker både via de sociala företagen och på Crossroads.  

– Målet är att vi på Crossroads ska hjälpa deltagarna att ta tillvara på deras kompetens och rusta dem till att bli konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden. Vi jobbar med att motivera deltagarna till att nå en mer konkret förändring, säger Sepideh Erfani, verksamhetschef på Crossroads.

Söker du personal?

Via Crossroads kan du få hjälp med kontorsstädning, montering av möbler, snöskottning och andra tjänster.

Anlita Crossroads