Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De sätter rätt pris på din gåva

Hans Adelöw värderar en glasskål
Han har haft egen antikhandel i närmare 30 år, men sedan över tio år tillbaka är Hans Adelöw en i Stockholms Stadsmissions värderingsgrupp. Tillsammans med de övriga anställda på insamlingsavdelningen ser de till att din gåva får rätt pris.

Stockholms Stadsmission tar varje vecka emot närmare 30 ton textilier. De saker som inte behövs i de sociala verksamheterna går vidare till försäljning. Förutom kläder, som kanske mest förknippas med second hand, handlar det om möbler, lampor, konst och silverföremål. 

I lagerlokalen i Sätra pågår ett intensivt arbete för att laga, putsa och sedan inte minst att se till att föremålen får rätt slutpris. Först när det är gjort transporteras möbler, kläder och prylar till någon av Stadsmissionens 15 second hand-butiker. De flesta butiker har ett brett sortiment men med lite olika inriktningar. På Skånegatan är inriktningen till exempel trend- och vintagekläder medan Sätra och Hallunda har textilier till kilopris.

Vissa föremål till auktion

Antika föremål både vad gäller konst och möbler, går till butiken i Gamla Stan och vissa föremål lämnas in till auktion för försäljning. Den mest värdefulla gåvan som kommit in under Hans Adelöws tid är en Bruno Liljefors-målning som donerades som en testamentsgåva. Den såldes för en stor summa pengar på Stockholms auktionsverk. Per Hasselbergs berömda skulptur Flickan och grodan blev också en god affär.

Gåvor som gör gott

Mycket av de riktigt värdefulla föremålen är hela eller delar av dödsbon och pengarna från försäljningarna innebär att Stockholms Stadsmission kan göra ännu mer för människor i utsatthet.  

– Det är en stor glädje för oss på Stockholms Stadsmission att värdera hela eller delar av hem. Och vi gör det mycket bättre än våra konkurrenter, säger Hans Adelöw stolt. 

Varför är det då så viktigt att Stockholms Stadsmission har värderingsexperter?

– När folk donerar saker till oss har vi ett ansvar att göra rätt värdering. Det handlar om respekt både gentemot givaren och föremålen. Men vi har också ett ansvar för att få in så mycket vi kan så att vi kan hjälpa så många deltagare som möjligt i våra verksamheter. Vi vill också att föremålen ska komma till någon som förstår deras värde, säger Hans Adelöw, värderare och ansvarig för dödsbon på Stockholms Stadsmission. 

Alla bidrar i värderingsarbetet

I värderingsgruppen finns även bland annat konstexperten Thomas Martin och Jonas Jonsson som är expert på skivor. Men alla de som arbetstränar, praktiserar, volontärer och anställda på Stockholms Stadsmission produktion och insamling i Sätra deltar och bidrar i arbetet. 

– Nästan alla saker man träffar är gamla bekanta. De flesta föremål från 1850-talet och framåt har jag träffat förut men den här matvagnen är ny. Och här har en deltagare varit med och lagat och bidragit med sina kompetenser. Tack vare den personens insats kan vi nu ta 5 000 kronor för den här vagnen och tillsammans blir det här väldigt bra. Alla är duktiga på olika saker, konstaterar Hans Adelöw.

Ett misstag som skaver

Men visst har han gjort misstag under åren. Det största misstaget, som Hans Adelöw fortfarande grämer sig åt lite grand, är ett gäng stenkulor som kom in. Priset sattes till några hundralappar och sakerna skeppades vidare till Stockholms Stadsmissions butik i Gamla Stan. En tid senare låg Hans Adelöw i sin säng och läste i en auktionskatalog. Där såg han samma stenkulor värderade till mellan 4 000 och 6 000 kronor. Det var porfyrstenar, ett vulkaniskt material som i årtusenden använts för att tillverka konstföremål ofta till kungar. 

– Det är viktigt att få göra misstag, och att inte vara rädd för att göra fel. Det är det som gör folk trygga. Därför gör vi alla värderingar tillsammans.

Han har varit antikhandlare och haft egen butik på Södermalm i 26 år. Men han tröttnade och är sedan tio år tillbaka värderare på Stockholms Stadsmission. 

– Det här är en Paulo Venini-skål . Vi håller på att leta efter stämpeln men har inte lyckats hitta den än. Den sitter i botten och är oftast bortsliten, säger Hans Adelöw och vänder och vrider på skålen designad av en av Italiens mest kända glaskonstnärer. 

Om han hittar stämpeln blir priset runt 4 000 kronor. Utan stämpeln prissätts skålen kanske bara till 1 200 kronor. Så det kan vara värt mycket att vara envis och fortsätta leta.

Överskott som ger fler chans till arbete

Allt överskott från försäljningen av de saker du skänker går till Stockholms Stadsmissions sociala företag. Det innebär att fler får chans att arbetsträna och närma sig arbetsmarknaden. 

Sonny Wall
Verksamhetsområdeschef Second hand
sonny.wall [at] stadsmissionen.se