Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nyanländ till Stockholm - här kan du få stöd

Här samlar vi information för dig som tvingats fly på grund av kriget i Ukraina om vilka rättigheter du har i Sverige, och hur du kan få stöd via Stockholms Stadsmission.

Information om dina rättigheter och kontakt med myndigheter

Här kan du ladda hem pdf:er där du kan läsa om vad massflyktsdirektivet innebär, vilka myndigheter du kan vända dig till för att få dina rättigheter tillgodosedda, och var du kan vända dig för att få vård i Stockholms län.

Här kan du få stöd inom Stockholms Stadsmission

Stockholms Stadsmission är en ideell organisation som arbetar för ett mänskligare samhälle genom boende, social verksamhet och arbetsintegration. Om du tvingats fly till Sverige på grund av kriget i Ukraina, kan du vända dig till följande verksamheter för att få stöd med juridisk rådgivning, basbehov såsom mat och kläder, och sammanhang där du kan hitta gemenskap och träffa andra människor som befinner sig i en liknande situation som du. 

Bobyrån Ukraina

Vi har en boendeförmedling där du som tvingats fly på grund av kriget i Ukraina kan få hjälp att hitta någonstans att bo under din första tid i Stockholm. Vi har kontakt med privatpersoner och fastighetsägare i Stockholms län som kan erbjuda temporära boenden under minst sex månader. Vi fungerar som en trygg mellanhand och ser till att hemmet eller lägenheten du flyttar in i är anpassat så mycket det går efter dina behov, och att personen du flyttar in till är förberedd på vad det innebär att öppna upp sitt hem.

Behöver du någonstans att bo?  

Email: bobyranukraina [at] stadsmissionen.se 
Telefon: 08–684 231 12  
Telefontider: Information på svenska och engelska, måndag-fredag: 9–14. Information på ukrainska och ryska. måndag-fredag: 14-16. 

Läs mer om Bobyrån här.

Stödcenter Ukraina

Vi har öppnat ett stödcenter på Kungsholmen där du som tvingats fly på grund av kriget i Ukraina kan få basbehovsstöd i form av kläder och hygienartiklar, enklare rådgivning och information om var du kan få vidare stöd. 

Öppettider: tisdag-lördag 10-18

Läs mer om stödcentret här.

Unga Station Söder – verksamhet för barnfamiljer 

Unga Station Söder erbjuder rådgivning, samhällsvägledning i frågor om skola, migration, boende, vård, med mera. På Unga Station kan du få mat och barnartiklar såsom blöjor, mjölkersättning och annat stöd. Här finns även möjlighet till lek och pyssel för barn. 

Målgrupp: barn, unga upp till 20 år och deras familjer.  
Öppettider: måndagar kl. 9.30-11.30 Obs! Verksamheten är stängd för sommaruppehåll mellan 3 juli-15 augusti. Under tiden hänvisar vi till Stödcenter Ukraina på Fridhemsgatan 32. 
Adress: Fatburs Brunnsgata 26, 118 28 Stockholm 

Läs mer om Unga Station Söder här.

Crossroads råd- och stödcenter 

Crossroads är ett råd- och stödcenter dit du kan gå för att få mat, tillgång till dusch och tvätt. På verksamheten finns även jurister som erbjuder rådgivning. På Crossroads finns en separat avdelning för kvinnor där du kan få vila, tillgång till dusch och tvätt, samt viss hälsorådgivning. Personalen på Crossroads talar ett flertal språk, bland annat: italienska, franska, rumänska, spanska, polska, arabiska och engelska. 

Verksamheten riktar sig i vanliga fall till vuxna medborgare i ett EU-land utanför Norden/Skandinavien, vuxna som har uppehållstillstånd i ett annat EU-land utanför Norden/Skandinavien, vuxna som inte är folkbokförda i Sverige och saknar ett svenskt personnummer.  

Du som flyr konflikten i Ukraina är välkommen på verksamheten för att ta del av mat och rådgivning. Observera att verksamheten inte är öppen för barn. 

Läs mer om Crossroads här.
 
Öppettider:  
Måndag, tisdag, torsdag, fredag: 8.30-15 
Onsdag: 8.30-12.30 
Adress: Tullvaktsvägen 2, 115 56 Stockholm 
Email: crossroads [at] stadsmissionen.se  
Telefon: 08-684 231 50 

Mötesplats St Paul 

På Mötesplats St Paul kan du köpa lunch för en billig peng och delta i olika gruppaktiviteter. 

Läs mer om Mötesplats St Paul här.
 
Öppettider:  
Måndag-fredag: 9-14  
Lunch serveras till klockan 13.45. 
Adress: Ragvaldsgatan 10, 118 46 Stockholm 
Telefon: 08-684 233 10 

Källan Flemingsberg 

På Källan Flemingsberg kan du få stöd i att orientera sig i det svenska samhället, få ökade kunskaper om dina rättigheter eller bara komma och ta en kopp kaffe och träffa andra människor. Det här erbjuder vi på Källan Flemingsberg mellan 13 juni-26 augusti:

  • Drop-in rådgivning för personer som omfattas av Massflyktsdirektivet, torsdagar 9–11.30. 

  • Individuell rådgivning i sociala rättigheter och juridiska rättigheter. Samhällsvägledning i frågor om etablering, migration, boende, vård, socialt sammanhang med mera. 

  • Stödsamtal i olika livsfrågor.  

  • Promenera och träna svenska, torsdag 10–12  

  • Syateljé och fixa. Fredag 10–13

  • Sommarhäng för barnfamiljer, (samverkan svenska kyrkan), onsdag 13– 16.  

  • Möjlighet till gemensamma utflykter och evenemang.  

  • Möjlighet att delta på olika familjeaktiviteter som anordnas av samverkanspartner svenska kyrkan.  

Öppettider:  
Måndag-fredag: 9-16 
Adress: Diagnosvägen 14-16, 141 54 Huddinge 
Email: kallan.flemingsberg [at] stadsmissionen.se
Telefon: 08-684 233 02

Läs mer om Källan Flemingsberg här.

Stockholms Stadsmissions second hand-butiker

Stockholms Stadsmission driver 22 second hand-butiker runtom i Stockholm och Mälardalen där du kan handla kläder till ett överkomligt pris. Om du har fått ett presentkort från oss kan du använda det i alla butiker.

Här kan du hitta adresser till alla våra butiker.