Språk- och köksundervisning leder till jobb

Deltagarna från kursen svenska med restauranginriktning i restaurangköket på BoKlara.
2024-03-08
Det är en fredag runt lunch i köket på Stockholms Stadsmissions dagverksamhet och akutboende för kvinnor som lever i hemlöshet. Medan lunchen förbereds för verksamhetens deltagare pågår febril aktivitet bland elvispar, bunkar och varma plattor. Det stora köket har idag besök av fem deltagare från Stockholms Stadsmissions Folkhögskolas kurs Svenska med restauranginriktning som tillsammans med läraren Jenni Björklund förbereder maten till kvällens planerade volontärfest. Det blir libanesiskt.

Kursen började i augusti och  och på bara några månader har en familjär stämning vuxit fram mellan deltagarna. Zainab och Fadime lärde känna varandra på kursen. 

– Det är jätteroligt, för jag lär mig till exempel göra recept och laga mat. När jag har klarat den här kursen kanske jag kan jobba i köket i en skola eller förskola,

berättar Fadime. 

– Matlagning intresserar mig jättemycket. Jag vill jobba i ett kök i framtiden, det skulle passa mig, säger Zainab.

Fadime är en av deltagarna på kursen svenska med restauranginriktning.

Och det märks att de tycker att det är roligt för det skrattas en hel del medan tabbouleh, hummus och vegetarisk kafta förbereds. 

– Man måste ha roligt också, bekräftar läraren Jenni som har haft kursen i ett par år. Hon beskriver sitt jobb som givande. 

– Man kommer varandra nära under den här tiden, vi blir som en familj. Vi går igenom motgångar och uppgångar. 

Jenni Björklund är lärare på Folkhögskolans kurs svenska med restauranginriktning.

Svenska med inriktning restaurang är en 1-årig folkhögskolekurs där studier i svenska kombineras med en utbildning inom restaurang. Målsättningen är att komma ut i arbetslivet som restaurang- eller köksbiträde. 

– Det är olika nivåer på svenskan och för vissa är det sociala behovet stort, berättar Jenni. 

Zainab och Fadime säger att de är vana att höfta lite när det gäller mängd, här på kursen lär de sig om mått och de svenska namnen på maträtter, råvaror och allt som hör till matlagning. Det är också något av det bästa med att studera den här kursen. 

– Förut visste jag inte det svenska namnet på maträtter, men det lär vi oss här. Det är väldigt bra. Nu vet jag allt, skrattar Fadime, som ser fram emot att hitta ett jobb efter kursen. 

Något som inte alls är omöjligt. 

– Flertalet av de som klarar kursen går vidare till jobb inom kök och restaurang,

säger Anna Runer, rektor på Folkhögskolan. 

Vegetariska kafta förbereds av deltagare på kursen Svenska med restauranginriktning.