Skänk kläder och prylar

Har du rensat hemma och har kläder och prylar som inte längre passar eller som du helt enkelt tröttnat på? Skänk dina kläder och prylar till oss! Då bidrar du till ett cirkulärt samhälle, ett mer hållbart mode och nya livschanser. En insats för såväl miljö som människa helt enkelt.

Så gör din gåva nytta

Genom att skänka kläder och prylar bidrar du till vår verksamhet på flera sätt:

  • Människor får möjlighet till sysselsättning
  • Överskottet går till våra sociala verksamheter
  • Ett mer hållbart mode och ett cirkulärt samhälle

Alla gåvor som skänks till Stockholms Stadsmission transporteras till vår sorteringsanläggning i Västerhaninge. Under 2023 tog vi emot hela 3 402 ton i gåvor. Gåvorna skickas sedan vidare till våra sociala verksamheter efter behov eller går till upcycling och textilproduktion genom klädvarumärket Remake Sthlm. De gåvor som ska till försäljning i våra second hand-butiker prismärks innan leverans till våra butiker.

Second hand är ett av Stockholms Stadsmissions sociala företag. I butik och produktion får människor möjlighet att utveckla sin professionella kompetens och närma sig arbetsmarknaden genom yrkescoaching och handledning. Allt överskott från försäljningen av de saker du skänker återinvesteras för att ge fler människor möjlighet till arbetsträning i vår verksamhet. Under 2023 arbetstränade 688 personer i någon av våra verksamheter.

Har du frågor om gåvor?

Kontakta oss gärna på
insamlingsecondhand [at] stadsmissionen.se (insamlingsecondhand[at]stadsmissionen[dot]se).

Följ gåvans väg hos oss på Stockholms Stadsmission

Vad händer efter att du har skänkt en gåva? Filmen visar din gåvans väg hos oss på Stockholms Stadsmission.

Alla gåvor skickas först till vårt centrallager i Västerhaninge för sortering och prismärkning. Vid behov går din gåva till våra sociala verksamheter eller säljs vidare för ny användning via Second hand-butiker där människor får möjlighet att närma sig arbetsmarknaden via arbetsträning.

De plagg som är i för dåligt skick för att delas ut eller säljas i våra butiker skickar vi på export för återanvändning och återvinning. En del av det som inte går att sälja går även till Stockholms Stadsmissions eget modemärke Remake som tillverkar kläder i ny design.

Var kan jag lämna kläder, prylar och möbler?

Du kan enkelt skänka kläder och prylar till insamling i någon av våra second hand-butiker under ordinarie öppettider. Sakerna som skänks måste vara hela och rena för att vi ska kunna använda dem. Sortera och packa gärna dina gåvor efter kategorierna; textil, el, media och prylar. Mindre möbler tar vi emot i alla second hand-butiker.

Observera! Vi tar enbart emot gåvor under respektive butiks öppettider. Endast då kan vi se till att dina gåvor hamnar rätt. Butikspersonalen har även möjlighet att tacka nej till möbler vi inte har plats med, är mycket slitna eller som på annat sätt är osäljbara. Se även nedan lista på vad vi kan ta emot/inte.

För större möbler hänvisar vi till Kungens Kurva och i mån av plats i butikerna i Södertälje, Sickla och på Värmdö.  

Lämna möbler på återvinningscentraler

Möbler tar vi även emot i återvinningscentralerna i Bromma, Lövsta, Roslagstull, Östberga, Skärholmen, Vantör, Sätra, Stockby returparkHagby Återvinningscentral. I Norrtälje kan du lämna på återvinningscentralerna Görla, Salmunge och Häverö.

Vi tar gärna emot hela och rena:

  • Kläder
  • Hemtextil
  • Prylar
  • Mindre möbler
  • Elartiklar
  • Tavlor
  • Leksaker (dock ej i plast med produktionsår innan 2007)

Sortera gåvorna hemma för snabb inlämning

För att det ska bli så enkelt som möjligt att lämna dina gåvor i butiken kan du redan hemma sortera dem så du slipper göra det i butiken. Vi har följande kategorier:

  • Kläder, skor och väskor
  • Glas, porslin, kök och leksaker
  • Böcker och media
  • Elartiklar

Skänka gåvor till sociala verksamheter

Människor som kommer till våra sociala verksamheter och exempelvis behöver en varm jacka eller skor kan få en presentkort som de kan använda att handla för i våra butiker. Anledningen till att vi i första hand delar ut presentkort är framför allt att vi vill ge den som behöver exempelvis ett par skor möjlighet att själv prova och välja det som passar, men även att vi inte har plats för större lager i våra sociala verksamheter.

De plagg som delas ut direkt via våra sociala verksamheter sorteras ut efter behov på vårt centrallager i Västerhaninge. Till lagret kommer alla inkomna gåvor från våra second hand-butiker. Vi kan därför aldrig garantera att just dina kläder går till våra sociala verksamheter, men vi kan ge dem ett förlängt liv hos den som verkligen vill ha och behöver dem. 

 

Vi kan inte ta emot:

Smutsiga, slitna eller trasiga gåvor. Vi har ingen möjlighet att tvätta och har svårt att sälja trasiga kläder och möbler. 

Äldre saker av exempelvis plast, skumgummi och metall kan innehålla ämnen som idag är förbjudna. Särskilt viktigt är det att varor som är tänkta för barn är fria från skadliga ämnen.

Stockholm Vatten och Avfall har en sorteringsguide för avfall. I den kan du läsa om hur olika saker sorteras och var du kan lämna dem så att de kommer till största möjliga nytta.

På grund av säkerhet, platsbrist och låg efterfrågan kan vi inte heller ta emot:

  • Sängar, madrasser och sänggavlar. Undantag är monterade spjälsängar som vi tar emot i Kungens Kurva.
  • Soffor 
  • Tjock-TV
  • Videoapparater och videokassetter
  • Explosiva material/produkter eller liknande
  • Brandsläckare
  • Vitvaror
  • Möbler av spånskivematerial såsom exempelvis bokhyllor
  • Pälsar/Uppstoppade djur
  • Bilbarnstolar
  • Plastleksaker äldre än tio år (p.g.a. nya kemikalieregler som infördes 2007) 
  • Hjälmar, flytvästar och bilbarnstolar tar vi inte emot på grund av att funktion och säkerhet inte kan garanteras
  • Knivar/vapen
  • Garderober
  • Uppslagsverk
  • Barometrar/termometrar då de innehåller kvicksilver
  • All säkerhetsutrustning
  • möbler och föremål av hotade träslag och djurarter

Frågor & svar

Hur länge har ni haft second hand-butiker?

Stockholms Stadsmission öppnade second hand-butiker redan 1927, då under namnet ”Små smulor” inspirerat efter en idé från Tyskland. Syftet var att bereda arbetstillfällen åt arbetslösa och ge möjlighet till billiga inköp. Under 2000-talet infördes namnet Stockholm Stadsmission second hand. Vår second hand drivs som ett socialt företag med arbetsintegration som främsta syfte. Här får människor möjlighet att närma sig arbetsmarknaden via arbetsträning.

Varför vill ni bara ha hela och rena saker?

Då vi vill kunna ta hand om alla gåvor på bästa sätt och se till att de kommer till användning på bästa möjliga sätt vill vi ha hela och rena saker. Vi har nämligen inte möjlighet att tvätta och laga trasiga föremål och vi måste själva återvinna dessa plagg vilket innebär stora kostnader och onödig transport.

Hur mycket gåvor får ni in?

Vi får varje vecka in cirka 25,4 ton textiler via våra gåvogivare. Utöver det får vi in en mängd prylar och möbler. Gåvoinsamlingen sker främst via våra butiker men även via återvinningscentraler.

Hur går det till när gåvorna kommer in till er på Stockholms Stadsmission?

Alla gåvor körs till vårt centrallager som ligger i Sätra i Stockholm. Där går vi igenom allt, sorterar och sedan skickas de efter behov ut till våra sociala verksamheter, säljs i second hand och en mindre del designas om och sys om av Remake. Här finns en film som Utbildnings Radion har gjort.

Hur når gåvorna människor som verkligen behöver det?

Gåvor delas ut via våra sociala verksamheter som vänder sig till unga barnfamiljer, äldre och människor i missbruk, hemlöshet och  utanförskap. De kan även få presentkort och själva välja ut vad som passar dem i butik.

Vad gör ni med överskottet av textilier som ni inte kan sälja?

Då återbruk är det bästa för miljön säljer vi överskottet via exportörer som har strikta uppförandekoder som följs upp och kontrolleras externt. De ser till att kläderna får ett nytt liv någon annanstans i världen via deras globala återförsäljare och uppköpare. Det som inte går att sälja blir exempelvis isoleringsmaterial.

Kan inte Remake sy om de trasiga plagg ni får in?

Remake designar och skapar trendiga plagg i hög kvalitet. De har dock inte kapacitet att tillvarata all textil som kommer in till oss. Remake tar tillvara på cirka 2,5 ton textilier per år.

Tar ni emot kläder och andra saker som inte är i säsong?

Ja, det gör vi och när det kommer in sommarkläder till oss under vintern sparar vi helt enkelt dem tills sommarsäsongen är här. Så det går fint att lämna in sin adventsljusstake mitt i sommaren eller sandaler mitt i vintern. 

Varför tar ni inte emot sängar och möbler i spånskivematerial?

Vi har valt att inte ta emot dessa möbler på grund av platsbrist på lager och butik samt en låg efterfrågan av dessa möbler, både från sociala verksamheter och från kunder. 

Kan butikerna säga ”nej tack” när jag vill lämna gåvor?

Ja, vi kan tacka nej till en gåva om den inte är i säljbart skick eller är någon av de sakerna vi inte har möjlighet att hantera (exempelvis sängar och soffor). Det handlar även om att vi kanske inte alltid har plats eller behov av vissa typer av möbler. 

På vilket bidrar Stockholms Stadsmission second hand till arbetet för utsatta i samhället?

Detta gör vi på flera sätt. Gåvorna som kommer in till insamlingen går till våra sociala verksamheter efter behov. Gåvorna möjliggör även arbetsträning för människor som vill hitta en väg in eller tillbaka till arbetslivet. 

Ni har 90-konto, vad innebär det?

Stockholms Stadsmission har ett 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll vilket visar på så sätt att vi uppfyller de kriterier som kan ställas på en seriös aktör.

Hit går dina gåvor

Så kan ditt företag bidra

Bild från produktionsenheten.

Vill ditt företag skänka prylar och möbler?

Har ert företag eller arbetsplats möbler, prylar eller kläder som ni vill skänka till Stockholms Stadsmission? Eller vill ni göra en insamling av prylar och kläder till förmån för oss?

Fler sätt att ge stöd

Bli månadsgivare

Hur mycket vill du ge i månaden?

Som givare kan du få 25 % skattereduktion om din gåva uppgår till minst 200 kr och om du ger minst 2 000 kr under ett år. Ex. 200 kr i månaden ”kostar” dig därför endast 150 kr.

Ladda ned dokument