Om Grillska Huset

Grillska Huset, som har anor från 1600-talet, kom i Stockholms Stadsmissions ägo år 1913. Vi finns på Stortorget 3-5 i Gamla Stan och här finns Stockholms Stadsmissions bageri, brödbod, matbod, café, konferens och festvåning.

I Grillska Huset erbjuder vi stenugnsbakat bröd, tårtor, bakelser och massor av godsaker. År 2015 fick vi utmärkelsen "Stockholms bästa semla". Vi tillverkar smörgåsar till café och brödbod och behöver ni smörgåsar eller kall mat till kontoret eller kalaset ordnar vi det också. Ni kan också boka konferenser, möten, kalas och bröllop i fantastiska lokaler med anor från 1600-talet. Läs mer om vår festlokal

Grillska Husets drivs av Stockholms Stadsmission och är ett socialt företag. Vi väljer produkter och råvaror med omtanke om miljö och människor. När du handlar våra produkter eller köper våra tjänster bidrar du samtidigt till att göra Stockholm till en mänskligare stad. Överskottet från försäljningen går till vårt arbete med arbetsintegration och ger oss möjlighet att ta emot fler elever/praktikanter/ungdomar från Stockholms Stadsmissions sociala verksamheter och yrkesutbildningar.

Historia

I mitten av 1600-talet lät köpman Hans Bremer göra en genomgripande renovering av det medeltida huset. I slutet av samma århundrade köptes huset av familjen Grill. Den förmögna släkten Grill kom att äga huset i mer än hundra år.

Det var under den tiden som huset fick sin 1700-talsprägel. Mest känd blev Claes Grill, bankir och direktör i Ostindiska kompaniet och också ägare till Söderfors bruk i Uppland. Det sägs att Claes Grill tillsammans med sin hustru Anna Johanna arrangerade så ståtliga fester i sitt hem att självaste drottning Lovisa Ulrika blev ”avundsjuk och uppbragt”.

1913 övertog Stockholms Stadsmission Grillska huset, Stortorget 3.

Riddarsalen

I den angränsande byggnaden, Primerooska huset, Köpmangatan 15, som inköptes av Stadsmissionen 1938, ligger Riddarsalen. Vid en restaurering upptäcktes ett av Stockholms bäst bevarade 1600-talstak översållat med målade figurer, blommor, djur och landskap.

Bullkyrkan

I anslutning till Grillska Huset ligger Hans Barberares hus, Stortorget 5. Den gamla fd. kyrksalen använder vi som konferenslokal vid seminarier, föreläsningar el för vigslar.

Korta fakta

Adress
Stortorget 3, 103 17 Stockholm

Visa på karta

Kontakt
Brödbutik/konditori
08-684 233 64

Konferens/festvåning
08-684 233 66

Fakturafrågor
08-684 233 60

Maila oss

Verksamhetschef
Christoffer Horn af Rantzien

Notiser