Kronprinsessan Victoria besökte Stockholms Stadsmissions mötesplats vid Mariatorget

Kronprinsessan Victoria i köket på Mötesplats Mariatorget.
2024-04-04
Onsdagen den 27 mars besökte Kronprinsessan vår mötesplats vid Mariatorget, en plats för gemenskap och samhällsengagemang dit alla är välkomna.

Kronprinsessan Victoria är beskyddare av Stockholms Stadsmission sedan 2010 och har genom åren besökt flera av våra verksamheter. I höstas besökte hon vår second hand-butik och Matmissionen i Hallunda. Den 27 mars hade turen kommit till vår mötesplats vid Mariatorget, som erbjuder ett brett utbud med gemenskap och samhällsengagemang som fokus. Det är en plats för samtal, gemenskap, kunskapsutbyte och nätverksskapande mellan människor i olika livssituationer. Mötesplatsen har bland annat en restaurang och café som är öppen alla dagar, olika gruppaktiviteter som vänder sig till både äldre, vuxna och barn med föräldrar och regelbundna kulturevenemang som är öppna för alla. 

Syftet med besöket var att visa hur Stockholms Stadsmissions medarbetare jobbar med att stödja deltagare att tillgodose sina basbehov och få meningsfull sysselsättning samt att möta deltagare och få deras bild av livet.

En mötesplats med aktiviteter för sinne, kropp och hjärta

Besöket började med en rundtur i Mötesplats Mariatorgets matsal och gick vidare till stora salen medan direktor Åsa Paborn och enhetschef Linda Hallin berättade hur kyrkan byggts om för att kunna tillgodose verksamhetens behov och samtidigt ta hänsyn till att byggnaden är k-märkt. Idag rymmer mötesplatsen en bredd av aktiviteter för sinne, kropp och hjärta som till exempel mat och gemenskap, samtalsgrupper och kulturevenemang.

Frida Åhlander, utvecklingsledare, berättade om familjekvällarna som äger rum varannan vecka och lockar deltagare ända från Nynäshamn. På mötesplatsen får människor i social utsatthet möjlighet att delta i kulturliv och samhällsdebatt, något som är viktigt för att bryta känslan av utanförskap. Rebecca Törnqvist, chef kultur, berättade om bredden av kulturevenemang, med allt från konserter och föreställningar till dans och bio, som gör livet större och får människor att mötas. Ett uppskattat event är exempelvis Hemlig tisdag, där man inte vet vad som kommer i förväg.

– Det låter som alla mina dagar, skrattar Kronprinsessan.

Kronprinsessan Victoria i stora salen på Mötesplats Mariatorget.
Linda Hallin, enhetschef på mötesplatsen, och hennes kollegor berättar om verksamheten för Kronprinsessan.

Stort fokus på mat och gemenskap

På Mötesplats Mariatorget läggs stort fokus på mat och gemenskap. I köket fick Kronprinsessan Victoria träffa kockarna Åsa och hennes kollegor Ammad och Fabio som berättade hur de jobbar i köket samtidigt de förberedde dagens lunch. En rolig historia om chokladbollarna som finns att köpa dyker upp under samtalet.

– Är det chokladbollar där?, frågar Victoria kocken Ammad som står med en bunke med brunt innehåll. Men det visar sig vara början till linsbönbiffar som är dagens lunch.

En samtalsgrupp som vidgar livet

Efter köket gick besöket vidare upp i byggnaden och Kronprinsessan fick träffa Elisabeth Annadotter, samtalsledare, som berättade om en av mötesplatsens samtalsgrupper, livsberättargruppen som vänder sig till pensionärer. Under de tio veckor som gruppen pågår får deltagarna tillsammans med en utbildad samtalsledare minnas och berätta om sina liv. Syftet är att bryta ensamhet, förebygga depression och ge ökad mening och delaktighet i livet. Kronprinsessan fick också träffa en deltagare i en livsberättargrupp som berättade att gruppen betytt otroligt mycket för henne.

– Tidigare har det varit svårt för mig att ta den här tiden för mig själv och reflektera över mitt liv, och även öppna mig för andra som jag inte känner. Det har gjort att jag kunnat se på mitt liv med lite andra ögon.

– Vad fint att få möjlighet att göra det för sig själv och att kunna göra det i ett tryggt rum, säger Victoria, som sedan sitter med på gruppens avslutande samtal.

Klockan närmar sig halv tolv och matsalen har börjat fyllas på med lunchgäster. På väg ut är det flera deltagare som hälsar på Victoria, som stannar och pratar med dem.

Kronprinsessan Victoria deltar i en livsberättargrupp på Mötesplats Mariatorget.
Kronprinsessan Victoria får träffa en deltagare från en av livsberättargrupperna och sitter sedan med på gruppens avslutande samtal.