Testamentera till Stockholms Stadsmission

Stockholms Stadsmissions arbete tar vid där samhällets välfärdssystem inte räcker till. Vill du bidra till arbetet för människor i utanförskap, men vänta med din donation? Genom att testamentera din gåva, låter du ditt arv bidra till en bättre framtid.

Låt ditt testamente bidra till ett mänskligare samhälle

I en värld som ständigt utvecklas och förändras är det viktigt att minnas medmänsklighet och ansvar gentemot de som behöver hjälp. Genom att inkludera Stockholms Stadsmission i ditt testamente kan du bidra till ett mänskligare samhälle där de mest utsatta får den hjälp och stöd de behöver. Denna unika form av filantropi kan ge en långvarig och positiv påverkan på människors liv och på samhället som helhet. 

Varför testamentera en gåva?

Att bidra till Stockholms Stadsmission genom testamentet är att föra fram värdet av medmänsklighet och solidaritet i vår samtid. Genom att stötta organisationens mål att erbjuda tak över huvudet, mat, råd och stöd till utsatta individer och familjer, är du med och skapar en värld där ingen lämnas utanför. Ditt bidrag kan vara skillnaden mellan en tillvaro i misär och en möjlighet till ett bättre liv. Din och andras medkänsla, tillit och inflytande är viktiga byggstenar för en bättre framtid. En testamentsgåva kan omsättas i boende, mat för dagen, ekonomiskt stöd och ett meningsfullt socialt sammanhang. Läs mer om hur din testamentsgåva gör skillnad här.  

Testamentera din gåva för en långsiktig förändring

En av de mest kraftfulla aspekterna av att testamentera till Stockholms Stadsmission är den långsiktiga påverkan din gåva kan ha. Genom att stötta organisationens arbete i ditt testamente, bidrar du till att säkerställa att våra viktiga initiativ och projekt kan fortsätta även efter din tid. Detta kan ge möjlighet till kontinuerlig hjälp och stöd för utsatta i många år framöver.

Låt ditt arv göra skillnad för andra

Här berättar Johan Uggla, insamlingschef på Stockholms Stadsmission, om vad din testamentesgåva kan bidra till.

Kontakta oss

Du kan kontakta oss via formuläret nedan. Fyll i ditt telefonnummer och e-post så återkommer vi till dig med svar så fort vi har möjlighet.
Skicka meddelande till oss
Jag vill helst bli kontaktad via
Telefonnummer
Ange ditt telefonnummer om du vill att vi återkommer till dig på telefon.
Ange din e-postadress om du vill att vi återkommer till dig via epost.
När du klickar på Skicka godkänner du våra riktlinjer för personuppgiftshantering.

Allt fler låter sitt testamente bidra till en bättre framtid

En stor del av Stockholms Stadsmissions insamling består av gåvor genom testamente. Vi tar varje år emot mindre och större gåvor genom testamente från personer som vill göra något meningsfullt med hela eller delar av sitt arv eller sina tillgångar. Stockholms Stadsmissions testamentesansvariga Milliecent Bolin möter människor som vill låta sitt arv bidra till en bättre framtid för människor som lever i utsatthet.

– Det är fint och betydelsefullt att möta alla de som ger oss förtroende att förvalta deras arv. Alla gåvor är värdefulla för oss, säger Milliecent.

De tillgångar Stockholms Stadsmission får förtroende att förvalta är alltifrån lösöre och bostad till fonder och pengar. Varje gåva genom testamente oavsett storlek omsätts för att bidra till en bättre framtid för fler.

Givargarantin har vi utformat för att du ska känna dig trygg vid testamentsgåvor.

En flicka tillsammans med personal på en av våra mötesplatser.

Att tänka på när du skriver testamente

Det kan vara en del saker att tänka på när du upprättar ett testamente, här har vi listat vad du bör tänka på när du skriver testamente. Vi har också samlat vanliga frågor och svar om testamentsgåvor längre ner på sidan.

Har du frågor kring testamente och att testamentera en gåva?

Välkommen att kontakta

Milliecent Bolin
Ansvarig testamentesärenden
milliecent.bolin [at] stadsmissionen.se

Frågor och svar om testamentesgåvor

Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna om testamentering.

Frågor & svar

Vad händer om jag inte skriver ett testamente?

Enligt arvslagen ärver i första hand barn och barnbarn, i andra hand går arvet till föräldrar. Finns de inte kvar i livet går arvsordningen vidare till syskon och syskonbarn. Saknas närmare släktingar än kusiner och inget testamente är skrivet går arvet till Allmänna arvsfonden.

När behöver jag skriva ett testamente?

Vill du inte att ditt arv ska fördelas enligt arvsordningen måste du skriva ett testamente. Till exempel om du vill att arv ska tillfalla din sambo, dina foster-/styvbarn eller någon annan som inte är arvsberättigad. Det kan vara en vän, avlägsen släkting eller en organisation som Stockholms Stadsmission.

Hur kan arvet fördelas?

Du kan fördela arvet precis som du vill. Till exempel vem som ska 
få ärva en fastighet, aktier eller andra tillgångar. Däremot har bröst­arvingar, det vill säga barn och/eller barnbarn alltid rätt till sin laglott, vilket är hälften av arvslotten.

Vem tar hand om allt när jag är borta?

Har du inga efterlevande, eller vill du inte att de ska belastas med allt arbete efter din bortgång, kan du utse en testamentsexekutor, till exempel en oberoende jurist. Skänker du hela ditt arv till Stockholms Stadsmission kan vi även ta på oss ansvaret som exekutor. Det innebär att vi ombesörjer allt från bouppteckning, försäljning, städning, avveckling av dödsbo och genomförande av begravning.

Kan jag ändra det testamente jag skrivit?

Du kan när du vill annullera ditt testamente och skriva ett nytt.

Kan jag testamentera fastigheter och värdepapper till Stockholms Stadsmission?

Det går utmärkt och innebär dessutom vissa skattefördelar eftersom vi som ideell organisation är befriade från kapitalvinstskatt. Det gör att vi får hela beloppet utan skatteavdrag vid en försäljning av en fastighet eller bostadsrätt vilket gör din gåva mer värd. Samma sak gäller för värdepapper. Däremot är det viktigt att du inte skriver att dina tillgångar ska säljas och att vinsten ska tillfalla vår organisation. I det fallet belastas dödsboet med vinstskatt.

Hur ska jag förvara mitt testamente?

Testamentet är en värdehandling och bör därför förvaras på ett säkert sätt, till exempel i ett bankfack eller hos en begravningsbyrå. Gör gärna en kopia som du förvarar hemma och ge dessutom anvisningar om var ditt bevittnade originaltestamente finns. Utser du Stockholms Stadsmission till exekutor, tar vi gärna emot testamentet.

Vad händer med mitt testamente när jag dör?

När någon dör lämnar den personen efter. sig ett dödsbo som består av den avlidnes alla tillgångar och skulder. Närstående som partner och arvingar, i juridisk mening dödsbodelägare, ska ges möjlighet att ta del av testamentet och ge sitt godkännande. I det fall de har invändningar mot testamentet ska de bestrida det inom sex månader.

Hur får Stockholms Stadsmission kännedom om testamentet?

Vill du att vi ska känna till testamentet får du gärna skicka en kopia till oss, gärna med information om var originalet finns. Det är också bra att du informerar familj eller efterlevande om att ett testamente finns.

Hur kommer jag i kontakt med er för mer information?

  • Telefontid måndag–fredag: 8–17
  • Mejl: milliecent.bolin [at] stadsmissionen.se (milliecent[dot]bolin[at]stadsmissionen[dot]se)
  • Tel: 08-684 230 10

Fler sätt att bidra på

Bli månadsgivare

Hur mycket vill du ge i månaden?

Som givare kan du få 25 % skattereduktion om din gåva uppgår till minst 200 kr och om du ger minst 2 000 kr under ett år. Ex. 200 kr i månaden ”kostar” dig därför endast 150 kr.