Matmissionen

Råvaror Matmissionen
Matmissionen är Stockholms Stadsmissions sociala matbutiker som gör gott både för människa och miljö. Våra butiker möjliggörs genom ett samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna. Hos oss bidrar du till minskat matsvinn och som medlem får du handla mat till låga priser. Våra butiker erbjuder även arbetsträning. Matmissionen finns i Hägersten, Jakobsbergs Centrum, Hallunda Centrum, Handen, Kista Centrum, Norrtälje och Södertälje.

Till för våra medlemmar

Alla får handla i Matmissionen-butikerna men Matmissionen finns framför allt till för våra medlemmar. Det finns två priser på varorna som säljs – ordinarie pris och medlemspris.  Personer med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker kan söka om medlemskap. Som medlem går det att köpa varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. Är du inte medlem handlar du till ordinarie butikspris.

Räddar varor från att bli matsvinn

Matmissionens utbud består uteslutande av varor som riskerar att bli svinn som doneras från dagligvarubranschen. 

Eftersom butikernas utbud bygger på donationer är det svårt att förutse exakt vad som finns i butikerna från dag till dag. Matsvinnet är helt funktionellt och ofta har långt kvar på bäst före-datum. Matsvinn behöver inte innebära att en vara har kort datum. Det kan lika gärna vara feltryck på förpackningen, byte av förpackning eller att ytterförpackningen är lite skadad.

Utöver de varor som säljs till Matmissionens medlemmar levereras även livsmedel till verksamheter som lagar och serverar mat till andra utsatta målgrupper – exempelvis människor i hemlöshet.

Möjliggör arbetsträning

Förutom billig mat till medlemmar och minskat matsvinn gör Matmissionen det möjligt för personer att arbetsträna och därmed närma sig arbetsmarknaden. Matmissionen är en unik arbetsträningsplats utifrån att det i Stockholm är de enda livsmedelsbutikerna som drivs av ideell sektor och därmed inte är vinstdrivna. Detta gör att vi kan fokusera mer på deltagaren i arbetsträning, personens specifika behov och personens utveckling.

Matmissionen använder Stockholms Stadsmissions modell för arbetsträning och validering av yrkeskunskaper. Historiskt går fler än 30 procent av de som genomför programmet för arbetsträning vidare till arbete eller studier.

Förekommande arbetsuppgifter i Matmissionens butiker kan vara service/kundbemötande, kassaarbete och livsmedelshantering. På Matmissionens lager finns även möjlighet till arbetsuppgifter inom logistik, transport, orderplock och liknande.

Kontakta Matmissionen
matmissionen [at] stadsmissionen.se